L'Epsar i Enginyeria sense Fronteres avaluaran l'aplicació del Dret Humà al Proveïment i Sanejament de Nacions Unides a la Comunitat Valenciana

Guardar

AGRIC_La_Epsar_e_Ingenieria_sin_Fronteras
AGRIC_La_Epsar_e_Ingenieria_sin_Fronteras

El Consell d'Administració de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), adscrit a la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ha aprovat la proposta feta per l'ONG Enginyeria Sense Fronteres València per a avaluar l'aplicació a la Comunitat Valenciana del Dret Humà al Proveïment i Sanejament, d'acord amb la Resolució 64/292 aprovada pel ple de Nacions Unides en 2010.

El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha afirmat que "tot un seguit de conductes irresponsables, condicions abusives i pràctiques il·lícites comeses per un gran nombre d'empreses en relació al consum d'un ben escàs i de primera necessitat com l'aigua, fa prevaldre el fort i creixent interés públic en la seua gestió, i ens convida a reflexionar com a ciutadans/as sobre la necessitat d'involucrar-nos de manera activa en la seua consecució com a dret humà bàsic".

En concret, aquesta col·laboració, que es materialitzarà a través d'un conveni, consistirà en la realització d'un diagnòstic de la prestació d'aquests serveis de proveïment i sanejament, la qual cosa permetrà identificar la seua situació real i facilitarà l'establiment futur de mecanismes de control i regulació en relació a les conseqüències derivades d'una mala gestió de l'aigua.

D'aquesta manera s'arreplegarà i recopilarà la informació vàlida i completa sobre la prestació dels serveis d'aigua i sanejament en municipis i posteriorment s'elaborarà d'un diagnòstic preliminar sobre el compliment dels criteris de disponibilitat, accessibilitat, acceptabilitat, qualitat i assequibilitat derivats de la resolució 64/292.

Per a abordar aquest estudi es prepararà una enquesta dirigida als 64 municipis de més de 20.000 habitants de la Comunitat Valenciana. Enginyeria Sense Fronteres València s'encarregarà d'una banda, de realitzar el treball de camp associat a aquest estudi, i per una altra, de l'elaboració dels resultats obtinguts; mentre que la EPSAR per la seua banda, s'encarregarà de la supervisió d'aquests treballs, i de finançar els costos de recursos i personal derivat del seu desenvolupament.Es tracta d'una proposta emmarcada en la Iniciativa Ciutadana Europea que recentment es va plantejar al Parlament Europeu recolzada per prop de dos milions de signatures arreplegades en els països de la Unió Europea. A més dóna resposta al Decret 56/2016 Codi de Bon Govern que en el seu article 6 demana el respecte als drets humans i satisfà igualment l'article 8 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

La resolució El dret humà a l'aigua i el sanejament, aprovada per l'Assemblea General el 28 de juliol de 2010 de Nacions Unides, reconeix que el dret a l'aigua potable i el sanejament és un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i de tots els drets humans. També exhorta als Estats i les organitzacions internacionals al fet que proporcionen recursos financers i propicien l'augment de la capacitat i la transferència de tecnologia per mitjà de l'assistència i la cooperació internacionals, en particular als països en desenvolupament, a fi d'intensificar els esforços per proporcionar a tota la població un accés econòmic a l'aigua potable i el sanejament.

Enginyeria Sense Fronteres és una federació d'associacions que treballen per a garantir l'accés universal als serveis bàsics, la sobirania alimentària dels pobles, un medi ambient sa i ciutats i territoris inclusius. Treballa per la construcció d'alternatives per a la gestió dels recursos hídrics fonamentades en un respecte als drets humans; açò és, la consideració de l'aigua com un ben comú i com un dret humà bàsic.

Arxivat a:

Destacats