L'EMA conclou que la vacuna d'AstraZeneca és "segura i eficaç"

Sanitat convoca d'urgència a les comunitats aquesta vesprada per a decidir com reprendre les inoculacions amb la fórmula britànica

Guardar

vacuna astra
vacuna astra

El Comité per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC, per les seues sigles en anglés), de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés) ha comunicat aquest dijous, després d'analitzar els casos de trombosis ocorreguts en persones a les quals s'havia administrat la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca, que és "segura i eficaç" i els beneficis "superen amb escreix" als riscos.

Aquesta opinió es produeix després que diversos països europeus, entre ells Espanya, hagen suspés temporalment l'administració de la vacuna en detectar-se casos rars de trombosis com, per exemple, trombosis de sins venosos cerebrals.

"Hem arribat a una conclusió clara i científica sobre la vacuna AstraZeneca: aquesta és una vacuna sana i efectiva. Hem conclòs també que la vacuna no està associada amb els trombes detectats", ha anunciat de manera categòrica la directora executiva de l'Agència Europea del Medicament, Emer Cooke. "Els beneficis superen amb escreix als riscos", ha insistit la màxima responsable de la EMA, qui no obstant això ha promés que es continuarà investigant si hi ha algun tipus de nexe entre les embòlies i les inoculacions.

Així, amb el nou vistiplau de l'EMA a la vacuna de la Universitat d'Oxford, el Ministeri de Sanitat ha convocat d'urgència per a aquesta mateixa vesprada -i per tercera vegada aquesta setmana- al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per a acordar amb les comunitats autònomes la manera de reactivar la campanya d'immunització amb la vacuna britànica que a Espanya, com en bona part dels països de la UE, es va interrompre dilluns passat.

Els estudis de la EMA apunten, segons Cooke, al fet que AstraZeneca té "una eficàcia del 60% i les evidències que aquest percentatge podria ser fins i tot major". Pel que, s'anima als països que han paralitzat la inoculació de vacunes al fet que la reactiven perquè de les milers de persones que moren cada dia a la UE només s'ha registrat un "número molt reduït" d'embòlies, encara que "era esperable que succeïsquen aquest tipus d'efectes secundaris rars".

El veredicte del PRAC serà sens dubte una decisió de referència per als països europeus que han suspés la vacunació de qualsevol lot d'AstraZeneca ( Espanya, França, Alemanya, Portugal, Dinamarca, Suècia, Lituània, Noruega, Islàndia, Irlanda, Bulgària o Països Baixos).

Aquesta reprovació a la vacuna britànica ha arribat poc després que l'Agència Reguladora del Regne Unit (MHRA) resolguera que s'ha de continuar la vacunació perquè "l'evidència disponible no suggereix que els coàguls de sang en les venes (tromboembolisme venós) siguen causats per la vacuna d'AstraZeneca". El Regne Unit porta administrades més d'11 milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca.

A Espanya, fins que el dilluns es va interrompre la vacunació amb AstraZeneca, s'havia inoculat un total de 975.661 dosis. L'aturada va deixar sense la segona dosi a la pràctica totalitat d'ells, perquè només 8 persones en tota Espanya van rebre la preceptiva burxada de 'record' perquè la vacuna desplegara tota la seua efectivitat.

Arxivat a:

Destacats