L'alt risc de càncer de mama i ovari va ser el motiu de set de cada deu consultes en les Unitats de Consell Genètic en 2020

La taxa d'incidència en la Comunitat Valenciana és de 14,5 casos per cada 100.000 dones

Guardar

avance_cancer_mama
avance_cancer_mama

Les unitats de Consell Genètic de la Comunitat Valenciana van atendre l'any passat un total de 2.428 persones, de les quals 1.693 eren dones el motiu de consulta de les quals va ser l'alt risc de càncer de mama i ovari hereditari, la qual cosa suposa el 69,7% del total de les consultes ateses en 2020, segons dades provisionals de la Direcció General de Salut Pública.

Aquestes dades han sigut oferides amb motiu del Dia Mundial de Càncer d'Ovari, que se celebra el 8 de maig.

Per a atendre les dones d'alt risc de càncer de mama i ovari hereditari i a les famílies en les quals s'observa una agrupació de càncers de mama i ovari, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ofereix el Programa de Consell Genètic en Càncer Hereditari, a través de la xarxa d'Unitats de Consell Genètic en Càncer que cobreixen el 100% de la població per a tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu general del Programa de Consell Genètic en càncer hereditari (posat en marxa l'any 2005) és reduir la incidència i mortalitat per càncer en aquelles persones amb una predisposició genètica coneguda als càncers en què la determinació genètica influeix en el maneig clínic.

Aquest programa compta amb un equip multidisciplinari encarregat d'identificar a aquelles persones i famílies en les quals un dels factors de risc per a l'aparició del càncer és l'hereditari, per a poder aplicar les mesures preventives encaminades a evitar l'aparició de la malaltia o diagnosticar-la precoçment en els membres sans de la família, així com oferir assessorament genètic i suport clínic i psicològic a pacients i familiars.

Una de les síndromes que s'inclouen com a prestació és la síndrome de càncer de mama i ovari hereditari (CMOH). Les mutacions en els gens d'alta susceptibilitat al càncer de mama i ovari hereditari (BRCA1 i BRCA2) i al càncer d'ovari hereditari (RAD51C, RAD51D, BRIP1), conseqüència d'una mutació en línia germinal, són analitzades de manera sistemàtica per al seu reconeixement en aquelles dones que compleixen criteris d'estudi genètic.

384 casos en la Comunitat Valenciana

Segons les últimes dades disponibles del Servei d'Estudis Epidemiològics i Estadístiques Sanitàries, en la Comunitat Valenciana es van registrar 384 casos de càncer ovari, la qual cosa suposa una taxa d'incidència de 14,5 casos per 100.000 dones, i un risc de desenvolupament d'aquesta mena de càncer en una de cada 106 dones. L'edat mitjana d'aparició d'aquest tipus càncer, que suposa el 3,4% de tots els tumors en dones se situa en 61,9 anys.

La mortalitat per aquesta mena de tumor en la Comunitat Valenciana és de 7,95 morts per 100.000 dones, similar a la taxa espanyola. En 2017, van morir 204 dones per aquesta causa en la Comunitat Valenciana.

Respecte a la supervivència al cap de 5 anys de diagnòstic és del 36,4%. És un tipus de tumor amb alta letalitat.

Arxivat a:

Destacats