L'Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Escolar Valencià s'uneixen en la campanya "Un tràiler de lectura en equip"

Guardar

Promoure la lectura com a element clau per a l'aprenentatge i fomentar l'ús del valencià, el treball en equip i l'ús responsable de les xarxes socials. Aquests són els objectius de la primera edició de la campanya de foment lector "Un tràiler de lectura en equip", promoguda per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en col·laboració amb el Consell Escolar Valencià. La iniciativa consisteix a crear equips que compartisquen les seues lectures a través de les xarxes socials i que creen un vídeo en forma de tràiler cinematogràfic sobre el llibre escollit.

La campanya s'ha presentat aquest matí al monestir de Sant Miquel dels Reis, en un acte que ha comptat amb la presència del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer; la presidenta del Consell Escolar Valencià, Encarna Cuenca; i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano.

Més d'un centenar d'assistents han sigut testimonis a la formació simbòlica d'un primer equip amb representants de la comunitat educativa. L'acte ha comptat també amb les actuacions dels músics Vicent Torrent i Miquel Gil que han musicat el poema "La rosa de paper" d'Estellés, un text que ha constituït el fil conductor de la presentació.

En la seua intervenció, el president de l'AVL, Ramon Ferrer, ha destacat "la necessitat d'estima, de cura i de compromís per la nostra llengua i per la nostra literatura". Una campanya com esta, ha dit el president de l'AVL, és "una bona contribució a la difusió i la promoció del valencià en tots els àmbits socials. En definitiva, el que volem, des del Consell Escolar i l'AVL, és dignificar la nostra llengua i sentir-nos orgullosos de parlar-la".

Per la seua part, la presidenta del Consell Escolar Valencià, Encarna Cuenca, ha destacat que "la lectura és la principal eina d'aprenentatge i cal que els xiquets i les xiquetes lligen per a ser ciutadans participatius. Però la lectura tradicional ha canviat i hem de parlar de pantalles, formats, hipervincles o textos discontinus. Per això necessitem saber què, com i amb qui lligen els xiquets per aconsellar noves maneres de promoure la lectura en l'educació".

Dinàmica, fases i premis de la campanya "Un tràiler de lectura en equip"

"Un tràiler de lectura en equip" és una iniciativa que pretén promoure l'hàbit lector creant equips de lectura, ja siga en l'àmbit familiar, el centre educatiu, les biblioteques o els municipis, amb l'objectiu de compartir lectures a través de les xarxes socials, principalment Twitter i també Youtube, on els equips han de publicar un tràiler audiovisual sobre el llibre escollit. El concurs té set categories diferents i els guanyadors i finalistes dels diferents apartats rebran una tauleta i una prima de productes culturals. A més, tots els participants rebran un obsequi.

Aquesta experiència servirà, a més, per a poder recopilar dades sobre lectura (hàbits, formats i bones pràctiques dels lectors del nostre sistema educatiu no universitari) que seran interpretades per tal de poder, a iniciativa del CECV, emetre les recomanacions corresponents com a màxim òrgan consultiu en matèria educativa.

Així, per a participar cal formar un equip amb un màxim de sis persones que incloga una persona adulta i inscriure's a partir de juliol. La participació es realitza a través de Twitter, per tant, heu de crear un compte amb un nom i una imatge que definisca l'equip i elegir el llibre que llegireu. Posteriorment, l'equip haurà de publicar quatre tuits amb imatges adjuntes que responguen les següents preguntes: en quin format, on, quan i amb qui heu llegit el llibre. Finalment, cal realitzar un vídeo de 90' que il·lustre la lectura en format "tràiler" de pel·lícula i que s'ha de publicar en Youtube.

Destacats