Joan Ribó exigeix que els ajuntaments tinguen un paper protagonista en la inversió dels Fons Europeus

Compromís fa "una queixa clara" necessària per a "resoldre la crisi global":  "Els ajuntaments també volem tindre recursos a nivell europeu. No es poden quedar tots a nivell estatal o de les comunitats autònomes"

Guardar

1021 Joan Ribó. Debat estat ciutat
1021 Joan Ribó. Debat estat ciutat

Els portaveus de Compromís de les quatre ciutats més grans del territori valencià, València, Alacant, Elx i Castelló, han comparegut aquest dimarts en roda de premsa per a demanar al Govern central que les administracions municipals tinguen un paper protagonista, no sols en la distribució i la gestió dels Fons Europeus, sinó també en la concepció de les transformacions que amb ells es vol impulsar.

Segons ha assenyalat l'alcalde de València, Joan Ribó: "Estem davant una crisi global, com mai hem vist fins ara, que ens obliga a prendre decisions clau per al futur. Els ajuntaments vivim en primera línia les conseqüències de la pandèmia i de la crisi climàtica i no podem continuar estant a la cua en l'assignació de recursos. Coneixem de primera mà les dificultats que estan travessant les persones i les empreses i som l'administració pública més pròxima a la ciutadania"

En aquest sentit, Ribó ha criticat que dels 24.200 milions d'euros que s'han consignat dins del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, només 1.483 milions són transferències directes a les entitats locals. "Estem parlant que només el 6% dels recursos del mecanisme de recuperació i resiliència es traslladen als ajuntaments. Si això ho comparem amb el fet que els ajuntaments administrem al voltant del 15% de la despesa pública, la nostra participació en el Mecanisme de Recuperació I Resiliència de l'any 2021 queda clarament minvada".

"Aquesta és una situació molt llastimosa. Els ajuntaments, sobretot els de les grans ciutats, eixim perdent".

"Hem de recordar que els Fons Europeus de recuperació i resiliència EU Next Generation són una oportunitat no sols per a disposar dels recursos i el finançament necessari per a donar una resposta contundent i immediata als problemes derivats de la pandèmia, sinó també per a transformar estructuralment els fonaments de la nostra economia, per a convertir-la en capdavantera en dos àmbits crucials, la sostenibilitat i la digitalització".

En aquest sentit, l'alcalde de València ha reivindicat el paper de les ciutats en algunes polítiques fonamentals com la mobilitat sostenible, la rehabilitació d'habitatge i regeneració urbana, la transformació i digitalització del sistema agroalimentari local, el desenvolupament de l'economia de les cures i el reforç de les polítiques d'igualtat i inclusió, la conservació i restauració d'ecosistemes i la protecció del litoral, el desplegament massiu del parc de generació d'energia renovable, l'impuls a la PIME, l'emprenedoria i les empreses innovadores de base tecnològica, la modernització del sector turístic per a millorar la seua competitivitat i sostenibilitat, la revaloració de la indústria cultural i la connectivitat digital amb l'impuls de la ciberseguretat i desplegament del 5G.

L'alcalde ha acabat reafirmant la seua queixa: Els ajuntaments també volem tindre recursos a nivell europeus. No es poden quedar tots en l'àmbit estatal o de les comunitats autònomes. No hem rebut ni 1 euro d'ajuda directa. Una crisi global l'hem de resoldre entre tots. Reivindiquem un paper protagonista, no sols a distribuir i gestionar els fons europeus, si no en com volem afrontar la transformació".

Arxivat a:

Destacats