"Imatges per rescatar", un pols contra l'oblit

Es tracta d'una iniciativa de l'Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb la FVMP i la SGAEo

Guardar

Es tracta d'una iniciativa de l'Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb la FVMP i la SGAE

L'Institut Valencià de Cultura, a través de l'IVAC, prossegueix amb la campanya de recuperació del patrimoni audiovisual valencià "Imatges per rescatar", per tal d'animar els qui conserven pel·lícules antigues a les seues cases que les dipositen en l'arxiu fílmic de la Filmoteca perquè siguen digitalitzades i així no es perden o es destruïsquen.

Aquesta campanya permetrà restaurar, digitalitzar i conservar en condicions òptimes les pel·lícules recuperades de llarg i curt metratge en suports professionals de 35 mm i 16 mm, però també les filmacions de particulars en suports de 9,5 mm, 8 mm o Súper 8 mm. El propietari de les imatges dipositades rebrà una còpia gratuïta en DVD o altres suports digitals. L'arxiu de la Filmoteca es comprometrà a no fer ús de les imatges que contenen les pel·lícules sense el permís del dipositant.

Amb motiu d'aquesta iniciativa es va editar un fullet que ha sigut distribuït fins al moment en més de seixanta ajuntaments de la Comunitat Valenciana pel Circuit Cultural Valencià. Gràcies a la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i de la Fundació SGAE, la difusió de la campanya s'estendrà a un major nombre de localitats valencianes en els pròxims mesos. Tota la informació amb les recomanacions per a l'enviament de les pel·lícules i les seues condicions i garanties de dipòsit també poden consultar-se en la web de l'IVAC (http://ivac.gva.es/la-filmoteca/archivo-filmico/presentacion-filmico).

Des de la seua creació, l'arxiu fílmic de la Filmoteca ha dut a terme més d'un centenar d'intervencions de restauració i de conservació, sempre per a impedir que la degradació dels suports portara a la desaparició de les pel·lícules i sempre amb l'obstinació de respectar les característiques de la seua imatge, so i continguts originals per a assegurar l'accés del públic a aqueixes obres tal com van ser estrenades.

A través dels arxius municipals dels ajuntaments d'Alcoi, Carcaixent o Barxeta, entre d'altres, s'han recuperat filmacions úniques de caràcter amateur de festes populars o manifestacions culturals, artístiques i socials que ja formen part del patrimoni audiovisual valencià. També han sigut importants els dipòsits realitzats per persones particulars de Guadassuar, Algemesí, Benaguasil, Bétera o Elx. Dins d'aquestes donacions de particulars, destaquen les imatges de les Festes de la Verema a Requena (1970), publicitats de la fàbrica Paduana d'Ontinyent (1970), la inauguració de l'Escola Pública Municipal Cervantes a Sueca (1920) o les pel·lícules en xicotet format que va realitzar en els seus viatges el pintor albaidí José Segrelles (1920-1930).

Arxivat a:

Destacats