Igualtat inicia la ronda de reunions amb ONGs i entitats locals de València, Alacant i Castelló per a implantar programes d'inserció laboral

Guardar

inserción laboral
inserción laboral

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha començat la ronda de reunions amb entitats sense ànim de lucre i entitats locals per a explicar la nova orde d'ajudes i subvencions per a polítiques d'inserció laboral convocada per la conselleria, que permetrà la posada en marxa de programes d'inclusió social dirigits a persones molt vulnerables i amb dificultats d'accés al mercat laboral.

La directora general d'Inclusió Social, Hel·lena Ferrando, s'ha reunit al llarg d'esta setmana amb representants de 52 entitats sense ànim de lucre del tercer sector i 105 corporacions locals de les províncies de València, Alacant i Castelló per a explicar els detalls d'estes ajudes que la conselleria gestiona, per primera vegada, amb 29,8 milions d'euros del Fons Social Europeu 2014-2020.

Ferrando hi ha assenyalat que amb esta ronda de trobades s'obri la participació per a gestionar els fons "amb l'estructura adequada" i amb un comité de seguiment tècnic per part d'especialistes. "Es tracta de posar en orde tota l'arquitectura de subvencions que gestiona la conselleria en este àmbit, i al mateix temps, col·laborar amb les entitats i municipis en l'execució dels projectes europeus perquè no hagen de tornar els fons, tal com succeïa abans amb l'antic govern".

Els programes van dirigits als col·lectius més vulnerables i, de forma especial, a dones víctimes de violència de gènere o en situació monoparental, jóvens, persones sense llar, persones amb diversitat funcional, etc.. Es preveu que puguen beneficiar-se a més de 20.000 persones."

La directora general ha reiterat la importància que per primera vegada la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives tinga accés a estes ajudes que permeten, a més de dinamitzar l'economia i impulsar la creació de nous llocs de treball, contribuir "al benestar de les persones, un dels mandats directes de l'acord del Botànic".

Distribució de les ajudes

Tal com estableix l'orde que regula les ajudes, la Conselleria d'Igualtat les distribuirà en dues línies d'actuació, una per a ONG's amb un pressupost anual d'un milió d'euros, destinat a subvencionar un total de 10 entitats, que rebran una quantitat de 60.000 euros cada una. A més de posar en marxa programes d'inserció laboral per a persones vulnerables, s'inclourà una beca de 250 euros per als participants, com a mesura per a incentivar el seu compromís amb el procés que li permeta aconseguir un lloc de treball.

D'altra banda, les ajudes per als municipis comptaran amb un pressupost anual, entre 2016 i 2020, de 3,5 milions d'euros, la qual cosa permetrà concedir una ajuda de 150.000 euros a un total d'11 municipis per a la posada en marxa d'un pla d'inclusió social.

Els ajuntaments que accedisquen a estes ajudes hauran de destinar part d'estos fons a realitzar dues noves contractacions per a estes tasques, que hauran de ser perfils relacionats amb l'orientació laboral, la qual cosa pot suposar la creació d'un total de 81 nous llocs de treball en l'àmbit municipal.

Poden participar les entitats locals i, de forma especial, les que tinguen un barri amb especials necessitats i que impulsen la seua dinamització (barris d'acció preferent) , els municipis que tinguen o estiguen posant en marxa un Pla d'inclusió social municipal i els que estiguen participant en processos de descentralització escolar.

Accions del programa

El programa conté unes fases d'itinerari que han de desenrotllar-se i executar-se i que vénen reflectides en l'orde que regula les subvencions. Així, l'itinerari inclou una fase d'acollida i diagnòstic sociolaboral individualitzat que valore l'historial professional i formatiu i que detecte les necessitats, carències i altres factors relacionats amb l'accés a l'ocupació per a establir el seu nivell i perfil d'ocupabilitat.

També una fase de Disseny i Desenrotllament de l'itinerari individualitzat d'inserció sociolaboral que comprén accions d'atenció social, d'orientació laboral, d'intermediació laboral i prospecció i de suport a l'ocupació.

En la fase d'acompanyament es potencia l'apoderament de la persona participant perquè s'implique activament en el disseny i l'avaluació de les distintes fases de l'itinerari.

Finalment, la fase d'alfabetització digital conté el desenrotllament de competències digitals i d'habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l'ús de les TIC, ja que es considera una ferramenta imprescindible per a aconseguir no sols una inserció laboral, sinó una integració plena en la societat actual.

En els itineraris que finalitzen amb èxit, pot donar-se una segona fase de pràctiques d'aprenentatge i inserció en empreses.

El termini de presentació de les sol·licituds per a les entitats interessades finalitza el pròxim 18 de setembre, i la conselleria comptarà amb un termini de sis mesos per a la resolució d'aquesta.

Arxivat a:

Destacats