Enric Morera: "En Compromís necessitem millorar el nostre trage perquè siga més còmode per a més valencians i valencianes"

Parlem amb el President de les Corts Valencianes.

Guardar

0.jpg
0.jpg

Hui a València Extra comptem amb un convidat d'excepció. Co-portaveu de la Coalició Compromís, una figura clau del Bloc, i per descomptat en l'actualitat, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera és un dels rostres polítics més emblemàtics del panorama valencià. Parlem de l'actualitat més destacada de la nostra cambra autonòmica, de les principals lleis i també dels acords més destacats dels grups parlamentaris.

És una de les figures més destacades de la Coalició Compromís amb Mónica Oltra o Joan Ribó. Com es troba actualment la coalició Compromís?

Estem en l'enorme responsabilitat de governar no només al Consell en un govern de coalició sinó també crear unes dinàmiques per a saber gestionar i fer-ho bé. Crec que el balanç és positiu i s'anirà expressant. Hi ha un govern que assumeix les seues responsabilitats i que gestiona de forma correcta els diners públics. Ara dit això, Compromís necessita canviar. Necessita millorar perquè el trage, l'estructura política, potser no és útil per a este nou escenari. Millorar en major democràcia interna. Ha de donar a les persones que participen del nostre projecte i se senten relegades i hem de fer un trage major perquè les responsabilitats són més altes. Jo confie que es trobarà la via perquè tots estiguen més a gust i les decisions es prenguen democràticament. Crec que estem en fase de millora perquè l'instrument siga cada vegada més còmode perquè més valencians i valencians es puguen trobar còmodes. No podem practicar fora el que no fem dins. Per tant, més democràcia interna i millorar el trage.

L'actualitat d'altres cambres com és el Congrés dels Diputats és notícia moltes vegades. Pensa que l'actualitat de les Corts arriba a la gent?

Per desgràcia arribem poc. Només arribem si hi ha un escàndol. Però com ací jo encara no he cridat a l'ordre a cap diputat perquè es porten prou bé o no hi ha hagut cap moment cridaner, per desgràcia arriba poc. Ací decidim moltes coses que afecten el dia a dia ja siga en educació, en sanitat, en benestar social, en col·lectius més desfavorits, en indústria, en turisme, en medi ambient o en hisenda. Hem fet una Conselleria de transparència perquè volem ser avantguarda en els nous temps. Estem fem moltes coses i per desgràcia crec que som prou desconeguts perquè són altres aspectes els més cridaners. Però afortunadament jo crec que també hi ha una percepció que s'estan fent les coses amb rigor i d'alguna forma pense que les Corts han augmentat el seu prestigi.

Què depara a les Corts en este any 2017?

Ens espera un any important. Crec que hi ha lleis que hem d'aprovar per a situar-nos, estem tenint una mirada estratègia. Això ho han parlat molt pocs mitjans de comunicació. En concret estem treballant en una visió estratègica i de futur. Tenim moltes comissions d'estudi, d'anàlisis per a buscar consensos en problemes de futur com són els problemes de l'aigua i sabem que el clima està canviant. El recurs de l'aigua és escàs. L'agricultura és el nostre principal motor econòmic. Estem buscant acords de consensos amb experts, per a marcar polítiques de futur. Jo crec que és de les coses més interessants per a donar confiança al nostre poble. No només atendre a l'immediat sinó també al futur.

De totes les Lleis que s'ha aprovat. Amb quina es quedaria vosté?

Les Lleis més importants són les de Pressupostos, són les lleis més importants. Però sí que em quedaria en el dictamen, que no és exactament una llei, de la Comissió de víctimes del metro que venia a reparar una mala praxis, una mala gestió, una situació de certa injustícia. El dictamen crec que va ser un dictamen d'altura que reparava un error, un error de l'atenció dels poders públics tenint en compte que un accident es pot produir en qualsevol moment i els responsables públics han d'estar a l'altura.

Precisament, esta nova Comissió d'investigació de l'accident de Metro de València va concloure amb un dictamen completament diferent al de la primera comissió de les antigues Corts. Com es pot explicar això?

En l'època que el Partit Popular tenia majoria absoluta, es va fer una "comissió d'investigació" rapidíssima, exprés. El que hem sabut després és que hi havia unes agències amb uns informes que adoctrinaven a la gent, a les persones que havien de vindre, les entrenaven per a dir el que interessava al poder. No es buscava la veritat ni la informació. Es buscava tapar la pàgina i posar tota la responsabilitat al maquinista que també va morir en l'accident. Crec que en esta nova etapa hem de fer les coses en major rigor i major sentit comú. Per això, hem fet una comissió d'investigació que va durar tot un any per a delimitar en què vam fallar, delimitar les responsabilitats polítiques i si les coses es podien fer millor. Este dictamen l'han aprovat 4 grups de les Corts. Ací hi havia una ferida molt gran que afortunadament s'ha superat. El primer acte que vaig presidir que va ser en el mes de Juliol va ser l'acte en el qual dins del Ple no vàrem poder donar la paraula a la Presidenta de les Víctimes del Metro, Beatriz Garrote, perquè el reglament no ho permet, però immediatament en acabar el ple, se li va a donar veu a la presidenta que va fer una elocució molt sentida i molt sensata.

Les noves Corts són notícia per ser una de les cambres autonòmiques del consens i de l'acord entre els grups parlamentaris.

Precisament això no hauria de ser notícia perquè el Parlament per la seua pròpia paraula és parlamentar. El que havíem viscut anteriorment era una anomalia. S'imposava per majories absolutes i s'aprovaven uns pressupostos sense cap esmena i als dos mesos, es feien unes modificacions de crèdits. Ara estem en la normalitat. Hi ha un govern que escolta i raona.La prova és que en el pressupost de la GVA hem aprovat 350 esmenes dels grups de l'oposició i per tant s'arriba a un acord.

Amb les noves Corts, vam dir adéu a un partit que es va quedar fora. Parlem d'EUPV. Una de les mesures i promeses és precisament canviar la Llei Electoral.

És un dels compromisos clars i a més puc dir que jo m'implicaré personalment perquè és una anomalia que un grup polític que té més de 100.000 electors no tinga representació. Això és una distorsió. Ho estem solucionant amb una comissió parlamentària i ponència en la comissió de reforma d'estatut i de la Llei Electoral.

Este 2017 també ha suposat per a vosté una nova i bona notícia. Ara és el president de COPREPA.

Més enllà de la qüestió personal, sí que vull pensar que el bon parlamentarisme que s'està experimentant a les Corts Valencianes en molts àmbits també ha sigut un dels valors que s'ha tingut en compte per els presidents i les presidentes dels parlaments autonòmics. Em van proposar ser el nou president d'este organisme de coordinació i cooperació Per unanimitat em van proposar i és un honor per al conjunt de la institució.

Com li ha canviat la vida a Enric Morera des que és President de les Corts Valencianes?

Jo crec que per a bé. És un honor poder representar i ser president de les Corts Valencianes. Tens un plus de responsabilitat però sí que és cert que algunes coses que t'agradaria fer, no les fas. Tens una certa notorietat i t'agradaria passar més desapercebut. Tenim més obligacions, tenim treballs de representació de la institució. L'any passat van ser més de 320 actes fora de les Corts.

Destacats