Els sorolls nocius provoquen la mort prematura de 1.000 persones a l'any a Espanya

El Síndic demana mesures més contundents i eficaces contra la contaminació acústica

Guardar

Ocio nocturno
Ocio nocturno

Després que una sentència del Tribunal d'Estrasburg condemnara a Espanya a pagar 13.000 euros a un veí del barri San José de València pel soroll que el botelló i l'oci nocturn provocava en la Plaça Xúquer, el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha demanat mesures més contundents per a frenar la contaminació acústica. I és que al llarg de 2017, s'han arribat a tramitar un total de 804 queixes per sorolls procedents de bars, terrasses, botellons o discoteques, però també per la contaminació acústica que produeixen fàbriques, aeroports, trànsit de vehicles o casals fallers, entre altres.

El soroll és un dels principals problemes, que ha generat 74 resolucions, emeses pel Síndic, en les quals es recomana a les diferents administracions que s'adopten mesures més eficaces per a pal·liar aquesta problemàtica que afecta, cada dia, a centenars de veïns. En aquest sentit, ha assenyalat que 'la contaminació acústica per damunt dels límits legals incideix perniciosament sobre el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili, a la protecció de la salut, a un medi ambient adequat i a un habitatge digne. Aquest soroll no desitjat i nociu, juntament amb les vibracions que provoca, pot arribar a pertorbar la qualitat de vida de les persones afectades i més quan aquest soroll envaeix el seu espai més íntim i privat, el domicili'.

Així mateix, el Síndic ha recordat que, a part que les administracions compten amb les eines perquè es respecte el dret al descans, com a sancions econòmiques o clausura d'activitats, 'la passivitat davant els efectes perjudicials per a la salut provocats per la contaminació acústica, pot derivar en l'obligació d'indemnitzar els danys i perjudicis que se'ls poguera causar als veïns afectats'. Per aquest motiu, ha sol·licitat un control més exhaustiu del compliment de les normes en relació al soroll.

Mapa del soroll de València

Per la seua banda, la Junta de Govern Local ja ha aprovat el mapa de soroll de la ciutat de València, en el qual s'ha pogut apreciar una millora de la contaminació acústica en les principals vies de la ciutat, a causa de l'aplicació de mesures per a pacificar el trànsit rodat. Una mesures que s'aniran intensificant al llarg d'enguany, quan es comence amb la conversió en zona de vianants del Centre.

Així, l'Alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que s'està treballant per a arribar a un equilibri entre l'oci nocturn i el descans veïnal. 'Volem que la gent puga gaudir, sopar o prendre's una copa en la terrassa, però sense causar molèsties. Lluitarem per a conjugar el dret de les persones a dormir, i el nostre clima i la vida en el carrer. Les dues coses són importants'.

Quins problemes causa la contaminació acústica per a la salut?

El soroll és considerat, per l'OMS, el segon major problema mediambiental a Europa, després de la contaminació de l'aire per partícules. Tant és així que, segons l'informe de l'Agència Europea de Medi ambient, els sorolls nocius causats pel trànsit rodat provoquen la mort prematura d'unes 1.000 persones a l'any a Espanya.

I és que nombrosos organismes oficials, com l'OMS, la CEE o el CSIC Espanyol, han alertat dels nombrosos problemes per a la salut que pot generar el soroll nociu. Aquests perjudicis podria anar des de problemes de somni, estrés, agressivitat, mal de cap, problemes d'estómac o alteracions del ritme cardíac, fins a estats depressius, afeccions a les capacitats cognitives i, fins i tot, malalties cardiovasculars i respiratòries.

Destacats