Els jardins botànics d'Espanya i Portugal uneixen forces contra el canvi climàtic

Guardar

botanico
botanico

El Jardí Botànic de la Universitat de València (UV) acull aquest dijous i divendres, 12 i 13 de desembre, una trobada de l'Associació Iber-macaronèsica de Jardins Botànics (AIMJB) per a presentar les seues accions per a fer front al canvi climàtic.

Durant els dos dies, 30 tècnics i responsables de 19 jardins d'Espanya i Portugal aporten les seues propostes i expliquen les activitats en les quals ja treballen contra l'emergència climàtica. L'esdeveniment, organitzat al costat de Climate-KIC Spain, serveix per a posar en comú les seues iniciatives per a mitigar el canvi climàtic i preservar la biodiversitat.

Aquesta jornada va sorgir el mes d'abril passat, quan l'AIMJB, en una reunió al Jardí Botànic La Concepció (Màlaga), va acordar adherir-se a l'aliança de jardins botànics enfront del canvi climàtic (Climate Change Alliance of Botanic Gardens), xarxa promoguda pel Royal Botanic Gardens Victòria d'Austràlia.

En la declaració, els jardins botànics es consideraven centres idonis per a impulsar la lluita contra el canvi climàtic, com a llocs de coneixement científic i tècnic amb un paper essencial en la conservació del medi natural per a connectar investigació, conservació, educació i divulgació, detalla la UV en un comunicat.

Sota aquest prisma, es van comprometre a identificar els efectes del canvi climàtic en les seues col·leccions vives, així com a proposar accions que ajuden a avaluar les conseqüències, buscar suport en institucions públiques i privades i desenvolupar protocols comuns per a adaptar aquestes col·leccions.

L'objectiu de la trobada a València és aprofundir i avançar en la contribució dels jardins botànics a l'aliança. Es tracta de la primera acció per a començar a treballar junts en una la direcció, establint ponts per a aprofitar recursos i posar en comú les idees que desenvolupa o vol dur a terme cada jardí per a mitigar el canvi climàtic i preservar la diversitat vegetal.

Entre els assistents, participen el Museu Nacional d'Histôria Natural e dóna Ciência (Jardim Botânico de Lisboa e Jardim Botânico Tropical), Jardim Botânico do Faial, Jardim Botânico dóna Universidade de Coïmbra, Jardí Botànic de Sóller, Oasi Park Fuerteventura, Jardí Botànic Canari 'Vera i Clavijo', Arborètum-Jardí Botànic de Lleida, Jardí d'Iturraran, Jardí Botànic Piràmides de Güímar i Real Jardí Botànic de Madrid.

PERSPECTIVA MEDITERRÀNIA

El programa del dijous arranca amb la intervenció d'un convidat extern a l'associació, Gianluigi Bacchetta de l'Orto Botanico di Cagliari, amb una ponència sobre les estratègies de conservació en jardins botànics enfront del canvi climàtic des d'una perspectiva mediterrània.

La resta de sessions estan centrades en projectes enfocats des de les illes, seguiments fenològics dels jardins, segells d'excel·lència ecològica en jardineria, el Young Climathon, educació ambiental amb endemismes, comunicació del canvi climàtic des dels jardins i ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).

En les jornades també se celebren grups de treball en matèria de didàctica, divulgació, adaptació dels jardins, formació i projecció, al costat d'un concret per a desenvolupar la sol·licitud d'un projecte 'Life' sobre jardins botànics i canvi climàtic.

En definitiva, la trobada a València ofereix dos dies de treball en comú, idees i propostes per a "situar als jardins al capdavant, al costat de moltes altres institucions, del moment ambiental d'emergència climàtica".

Destacats