Els hotelers d'Hosbec diuen 'no' a la taxa turística: "València no pot competir amb Barcelona o Palma"

Guardar

tasa-turistica
tasa-turistica

La patronal hotelera Hosbec manté el seu rebuig a la implantació d'una taxa turística en la Comunitat Valenciana i adverteix que deixaria en situació de "desavantatge" a ciutats com València o Benidorm (Alacant) enfront d'altres destinacions nacionals: "València no pot competir amb Barcelona o Palma, ni està en la mateixa lliga que París o Londres".

Així ho ha afirmat aquest dijous la secretària general, Nuria Montes, en un desdejuni informatiu a l'hotel Westin de València al costat del president, Toni Mayor, i uns altres dels seus directius. Els hotelers insisteixen que "no és una taxa, és un impost que afavoreix l'economia submergida" i adverteixen que podria "espantar els turistes", en enviar "un missatge de saturació i 'turismofòbia' de la Comunitat, que hauria de ser sinònim d'hospitalitat i 'tourist-friendly'".

Hosbec reafirma així la seua postura sobre la taxa després que l'alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), es mostrara com a "fervent partidari" i el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau (Podem), garantira "tot" el suport del Govern valencià. Mentrestant, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler (PSPV), va afirmar que només estaria d'acord si el sector dóna suport.

Per a la patronal, en el turisme valencià actualment "no hi ha marge per a aplicar cap altre tipus d'impost", ja que "aporta a l'economia de la Comunitat 3.600 milions d'euros anuals en impostos". "Posar en risc una activitat que suposa el 14% del PIB no té cap sentit", alerten els hotelers, per a augurar que "no seria gratis" i criticar que "hi ha molt de soroll" i les administracions "ni tan sols saben com la van aplicar".

La recaptació màxima de 40 milions a l'any que aportaria aquesta taxa a la regió suposa, al seu judici, una quantitat xicoteta en comparació al pressupost de la Generalitat. Hosbec suma a això que la majoria d'aquests diners "vindria sobretot de València i Benidorm" i que la Comunitat és "la regió amb pitjor ràtio de despesa per turista", la qual cosa demostra que no hi ha marge per a aquesta "ficció fiscal".

Una altra de les raons per a justificar el seu rebuig és que gravaria "exclusivament a l'allotjament hoteler i reglat", a més de "restar poder adquisitiu als turistes i limitar greument la competitivitat de les empreses d'allotjament". En la seua opinió, "tot el que s'haja de pagar en concepte de taxa es deixarà de gastar en restauració, compres o oci".

HOTELERS "ESPANTATS" A BALEARS

Enfront d'altres destinacions, els hotelers sostenen que "la realitat turística de la Comunitat res té a veure amb Catalunya ni amb Balears ni amb altres ciutats europees", on hi ha un impost municipal lligat a la conservació del patrimoni o vinculat a la promoció.

En el cas d'Espanya, "cap altra ciutat, excepte Barcelona i Palma, disposen d'aquest gravamen, la qual cosa perjudica greument les expectatives de la resta". De fet, asseguren que "el mercat alemany abandona Balears per la taxa després de tornar i veure les illes igual o pitjor que abans" i que els seus hotelers estan "espantats" amb la possibilitat de doblegar l'impost.

Davant el Brexit, defensen que la taxa desviaria l'arribada de britànics a altres països en un mercat estranger "sumit en un difícil procés, amb un encariment del producte turístic". I, més enllà d'Europa, alerten que "Turquia, Egipte i Tunísia s'estan fent forts en el mercat vacacional, desitjant tornar a fer-se amb tot el mercat europeu, precisament amb l'estratègia contrària: bonificar l'arribada de turistes".

"EL 30% HO PAGARAN ELS VALENCIANS"

Els hotelers també critiquen, en la mateixa línia, que "ni la tramitació, recaptació, gestió i finalitat d'aquest impost tenen un objectiu clar i transparent". "Al final, el 30% dels contribuents d'aquest nou impost seran els mateixos valencians en les seues vacances", lamenten, i recorden l'"advertiment" dels touroperadores europeus contra la taxa.

A aquesta situació se suma, per a la patronal, que les destinacions valencianes "mai han rebut una inversió que es corresponga a la quantitat de recursos, ocupació i riquesa" i que "cap activitat econòmica té un impost per a compensar el suposat mal mediambiental que genera".

Per contra, Hosbec entén que hauria d'aplicar-se l'IVA i la retenció de l'IRPF a l'allotjament il·legal i les plataformes turístiques digitals, en considerar que realment "generaria molts més ingressos" que la taxa turística.

"El sector hoteler s'ha manifestat de forma unànime en contra i no ha viscut cap 'boom' turístic ni en 2017 ni en 2018: seguim a la cua en preus i rendibilitats de les comunitats turísticament rellevants".

Destacats