Els helicòpters de la Generalitat han realitzat 229 serveis d'emergències sanitàries i rescats enguany

Guardar

image001_(1)-2
image001_(1)-2

Els helicòpters de coordinació i emergències de la Generalitat han realitzat 229 serveis entre gener i el 22 d'agost d'enguany, segons ha informat el director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències José María Ángel.

D'aquesta xifra, 143 corresponen a trasllats sanitaris urgents, duts a terme pels helicòpters medicalitzats C-9 i A-9 amb base a Castelló i Alacant, l'activitat de la qual cobreix tot el territori de la Comunitat Valenciana. A més d'aquests dos helicòpters, el de coordinació V-1, pot realitzar també trasllats sanitaris quan és necessari gràcies a la seua versatilitat d'aquesta aeronau. D'aquesta forma, l'helicòpter C-9 ha efectuat fins al 31 de juliol 115 trasllats sanitaris urgents, d'ells 57 són trasllats primaris i 58 secundaris. L'A-9, per la seua banda, ha dut a terme 22 vols d'aquest tipus, dels quals 12 corresponen a trasllats primaris i 10 secundaris. La xifra de 143 es completa amb els 6 efectuats per l'helicòpter V-1, tots ells secundaris.

Els trasllats sanitaris primaris són aquells en els quals l'equip mèdic associat a l'helicòpter intervé per primera vegada, mentre que els trasllats secundaris són aquells que mouen pacients entre un hospital i un altre. "És a dir, quan des d'un hospital es precisa traslladar a un malalt a un altre centre sanitari per a rebre un tractament específic, realitzar determinades proves o ser ingressat en una unitat especial d'un altre hospital. D'aquesta manera, es garanteix que en unes situacions d'emergència vital els pacients puguen ser tractats de la manera més ràpida possible", segons ha explicat el director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel.

"Els helicòpters medicalitzats van tripulats pel pilot i personal d'emergència a més de l'equip mèdic de la Conselleria de Sanitat, la qual cosa els converteix en autèntiques ambulàncies en l'aire, capaços d'evitar un trasllat per carretera i el temps vital que est comporta", ha afegit Ángel.

Helicòpters de rescat

Quant als grups de rescat dels consorcis de bombers de les tres províncies valencianes han realitzat 86 serveis entre rescats i cerca de persones desaparegudes a la Comunitat Valenciana. La major part de l'activitat s'ha desenvolupat en la província d'Alacant, on es comptabilitzen 65 rescats, 14 a València i 7 a Castelló. Del total de serveis 72 han sigut rescats i 14 cerca de persones desorientades o perdudes.

Segons les dades que gestiona l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, la major part d'aquests rescats s'ha efectuat a senderistes extraviats en zones de difícil accés o amb fractures en extremitats inferiors, ciclistes, persones que practicaven altres activitats amb cert risc com a parapent, barranquisme o espeleologia.

El director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha afirmat que "resulta importantíssima la labor que realitzen els grups de rescat especialitzats, sobretot els caps de setmana i vacances, que és quan més casos d'aquest tipus es donen", i ha afegit que "abans d'eixir a realitzar una activitat de risc cal estar segur que un es troba en condicions físiques òptimes, que la climatologia és l'adequada i que a més coneix el terreny i els camins de retorn. En cas que sorgisquen complicacions és també molt important comptar amb un mòbil amb bateria per a posar-se en contacte amb els serveis d'emergència cridant al 112" .

Aquests grups de rescat realitzen pràctiques formatives en escenaris terrestres i aquàtics per a capacitar al personal de bombers per a realitzar rescats muntanyencs i també en barrancs, embassaments i en aigües continentals i fins i tot per a recolzar operacions en aigües costaneres.

L'helicòpter del grup de rescat del Consorci Provincial d'Alacant és un BELL 412 bimotor, una màquina multifuncional destinada per a les cerques i rescats, extinció d'incendis i transport de material, amb capacitat per a transportar fins a 15 persones. La tripulació està formada pel pilot, dos rescatadors, un metge o infermer i el mecànic gruista. Quant a l'helicòpter de Coordinació i Emergències de la Generalitat V-1, es tracta d'un Augusta A109 tripulat per un pilot, dos rescatadors, equipe SAMU (metge, infermer) i mecànic gruista. Té capacitat de transport de fins a 7 persones i una càrrega màxima de 1.290 quilos.

Arxivat a:

Destacats