Els centres de dia de diversitat funcional iniciaran l'atenció presencial amb horaris flexibles i distanciament

Guardar

Centro- de Dia -Albal
Centro- de Dia -Albal

Els centres d'atenció diürna que atenen persones amb diversitat funcional i problemes de salut mental iniciaran l'atenció presencial de manera progressiva, amb horaris flexibles i "garantint" les mesures de seguretat i distanciament necessàries, segons la regulació plantejada per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

La Conselleria ha elaborat una resolució on estableix els protocols, mesures preventives i coordinació necessaris perquè aquest tipus de recurs d'atenció diürna preparen una obertura progressiva abans de l'últim dia de la fase 1.

Segons ha explicat la Generalitat en un comunicat, aquesta resolució estableix que, des de cada centre, es realitze una avaluació individual a cada persona usuària tenint en compte l'assistència voluntària de cadascun i la seua situació personal i familiar, de manera que es mantinguen les teràpies i tractaments via telemàtica per a les persones que no puguen incorporar-se en aquesta primera fase de desescalada, tal com s'ha estat fent durant tot el temps en què els centres han romàs tancats.

Així mateix, la direcció de cada recurs serà l'encarregada de crear grups homogenis ateses les necessitats de suport individual, i d'establir horaris d'atenció flexibles, amb la possibilitat de realitzar dos torns en el mateix dia, matí i vesprada, sempre que es puga garantir la neteja de les instal·lacions del centre entre tots dos torns i el transport de les persones usuàries.

Per a això, serà necessari un ajust d'horaris de les rutes, d'atenció presencial en el centre i de menjador, per a evitar aglomeracions i garantir el distanciament interpersonal també en les entrades i eixides a les instal·lacions, que hauran de fer-se de manera escalonada.

S'estableix, així mateix, que en els centres de dia en què es compartisca espai físic amb una residència s'organitzaran torns en dies alterns formant dos grups, un amb les persones residents i un altre amb les persones externes usuàries del centre de dia, de manera que no compartisquen els espais comuns ni puguen entremesclar-se temporalment.

MESURES DE SEGURETAT I HIGIENE

Respecte a les mesures adoptades en matèria de seguretat i higiene, es procedirà al condicionament dels diferents espais amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat de dos metres.

En entrar la persona usuària en les instal·lacions del centre de dia, es desinfectarà el calçat, rodes del carro i les mans amb solució hidroalcohòlica, i a més se'ls prendrà la temperatura abans d'entrar, restringint el seu accés si té o supera els 37,5 graus.

Igualment, es realitzarà la neteja i desinfecció, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents, garantint una ventilació adequada de totes les dependències.

En relació als professionals, la disposició dels llocs de treball, l'organització dels torns i la resta de condicions de treball es modificaran, en la mesura necessària, per a garantir la possibilitat de mantindre la distància de seguretat interpersonal mínima de dos metres entre les persones treballadores, i d'aquestes respecte a les usuàries.

Quan no siga possible, s'haurà d'utilitzar l'equip de protecció previst en cada fase per a la mena de servei de què es tracte.

PLANIFICACIÓ EQUIPS DE TREBALLEn la planificació de les transicions establides per la Conselleria per als centres d'atenció diürna comptaran, excepte indicació contrària, amb aquells efectius que hagueren sigut reassignats, i que es reincorporaran als seus llocs ordinaris.

Queden exceptuades de la incorporació a l'atenció presencial les persones amb pluripatologies per a les quals el contagi per COVID-19 puga suposar un greu risc. També queden exceptuades les dones embarassades. En aquests casos, s'adaptarà el lloc de treball a unes funcions que no requerisquen atenció al públic o a funcions de treball telemàtic.

Destacats