Els 29 projectes de Fontilles a Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina beneficiaran a quasi 800.000 persones en 2020

Guardar

Fundación Fontilles
Fundación Fontilles

La fundació Fontilles, organització sense ànim de lucre dedicada a la lluita contra la lepra, desenvoluparà al llarg de 2020 un total de 29 projectes de cooperació sanitària en nou països d'Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina.

Segons ha informat l'entitat en un comunicat, les diferents iniciatives internacionals de Fontilles, que va iniciar la seua activitat en 1909 amb l'obertura del sanatori del mateix nom en el municipi alacantí de la Vall de Laguar, beneficiaran a 786.000 persones de manera directa o indirecta, 200.000 més que les beneficiades l'any anterior.

A Àsia, Fontilles desenvoluparà a l'Índia 17 projectes de detecció de la lepra, tractament de nous casos, prevenció de la discapacitat, rehabilitació física i socioeconòmica, formació de personal sanitari, suport educatiu, i promoció del dret de la dona a la participació i a l'ocupació digna.

Amb 126.164 nous casos detectats en 2017, l'Índia és el país amb una major incidència de la malaltia; a més, l'organització considera estratègic reforçar les campanyes de detecció de casos en la zona, perquè atribueix el descens dels últims anys a la falta de cerca activa. Al seu torn, l'entitat continuarà amb el projecte de detecció i prevenció de discapacitats associades a la lepra i la filariosi limfàtica a Nepal.

A Àfrica, la fundació promourà dos programes a Moçambic, un de prevenció de la malària entre dones embarassades i menors de cinc anys, i un altre de suport al programa nacional per al control de la lepra. A més, continuarà desenvolupant a Etiòpia un projecte per a la rehabilitació física de persones afectades per la malaltia a través de cirurgia ortopèdica i fisioteràpia.

A Amèrica Llatina, l'entitat impulsarà tres projectes a Nicaragua, de suport al programa nacional de lepra, de protecció de la salut matern-infantil i accés als serveis de salut sexual i reproductiva, i de sobirania alimentària i lluita contra la malnutrició. Al seu torn, desenvoluparà dues accions a Bolívia, de detecció i tractament de la leishmaniosi cutània en l'Amazones i de cobertura sanitària a adolescents d'origen quítxua.

A més, donarà suport tres programes a l'Argentina, el Brasil i Hondures, d'enfortiment del control de la lepra, de capacitació del personal sanitari i de col·laboració amb el programa nacional de lepra, respectivament.

La fundació ha dedicat la seua Agenda Solidària 2020, editada amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i distribuïda entre antics i nous donants, a les malalties tropicals desateses, una sèrie de malalties que, com la lepra, el mal de 'Chagas', l'úlcera de 'Buruli', la filariosi limfàtica, la leishmaniosi o el dengue, "afecten mil milions de persones, una sisena part de la població mundial, malgrat que la seua erradicació forma part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU".

SANATORI DE LA VALL DE LAGUAR

Així mateix, l'entitat continuarà desenvolupant enguany la segona fase del Fontilles Heritage Project en col·laboració amb l'organització japonesa Sasakawa Health Foundation i la Universitat d'Alacant per a la preservació del patrimoni oral, documental i etnogràfic del Sanatori San Francisco de Borja, fundat per Fontilles en 1909 a la Vall de Laguar i on des de llavors han residit o rebut tractament 3.000 persones afectades per la lepra.

Els treballs permetran la classificació, catalogació i digitalització del voltant de 2.500 expedients mèdics de pacients ja morts i d'entorn d'un centenar de llibres de registre; la catalogació i valorada de diversos centenars d'estris dispersos pels 35 edificis del sanatori -com el laboratori, la sala d'operacions, el teatre, els tallers d'impremta, la fusteria, l'ortopèdia o el forn- i relacionats amb assistència clínica, la investigació i la vida diària, així com la seua ubicació conjunta en un nou espai físic per a la seua millor conservació.

També permetran la realització d'un centenar d'entrevistes a exresidents del sanatori, religiosos i personal sanitari que van treballar en ell; i l'organització d'una exposició, en col·laboració amb l'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, sobre la història de la lepra a Espanya i el paper exercit en el seu tractament per institucions com Fontilles.

Destacats