Elena Cebrián: "El gran repte és enfortir les mesures de prevenció"

Guardar

"Tenim condicions estructurals propícies per a grans incendis i megaincendis" ha assenyalat la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en Les Corts Valencianes, mentre recordava els informes del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) amb que treballa el departament per a refermar l'estratègia de prevenció.

"Les projeccions de canvi climàtic indiquen major incidència i major risc a la Comunitat Valenciana", ha prosseguit davant d'una interpel·lació del grup parlamentari Podemos, com a regió espanyola i europea especialment vulnerable davant d'esta amenaça. "El gran desafiament és enfortir les mesures de prevenció", ha assegurat Cebrián, després d'explicar el reforç pressupostari i l'ampliació del pla de vigilància des del dia 1 de març que el nou Consell ha aplicat ja en el primer any de legislatura, a pesar de les dificultats pressupostàries i les hipoteques llegades per l'anterior govern.

Cebrián ha explicat els eixos del nou Pla Estratègic de Prevenció d'Incendis i Adaptació al Canvi Climàtic que elabora la Conselleria:

1. Control d'ignicions, amb especial èmfasi en el problema de la interfaç rural forestal i un treball encaminat a eradicar les cremes agrícoles i forestals.

2. Sensibilització, participació i conscienciació de la ciutadania, perquè "no es crema allò que es valora i es vol", potenciant l'educació ambiental. Ha apuntat el diàleg amb la Fiscalia de cara a una nova normativa d'ús del foc no agrícola. "És necessària la implicació de tota la societat", ha reiterat junt amb el recordatori que el 80% dels incendis obeïx a causes humanes, "perquè està compromés el paisatge que volem per a les generacions futures".

3. Reforç de la vigilància, dissuasió i capacitat de prevenció.

4. Infraestructures de prevenció i suport a extinció. La conselleria està executant les ja programades amb caràcter plurianual i ha avançat en la redacció i contractació d'unes altres de noves.

5. Gestió d'ecosistemes i paisatges, encaminada a la reducció d'inflamabilitat, augment de la resistència i resiliència al foc i a facilitar l'extinció i disminuir la perillositat.

"En esta planificació forestal i, en general, en la política de prevenció, estem treballant estretament amb l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències", ha destacat, subratllant al mateix temps la coordinació amb la resta d'administracions, que ha valorat de forma especialment positiva en l'extinció dels recents incendis patits a la Comunitat Valenciana. A més, ha recordat que pròximament es constituiran les meses de concertació postincendi de Bolbaite i Carcaixent.

Destacats