El PPCV adverteix d'un "greu risc" d'incendis en les muntanyes valencianes per "la falta de gestió forestal"

Guardar

Brigadas Forestales Divalterra
Brigadas Forestales Divalterra

La portaveu de Medi Ambient del Grup Parlamentari Popular en Les Corts, Elisa Díaz, ha advertit aquest diumenge que "la falta de gestió forestal de les muntanyes valencianes suposa un greu risc d'incendi per a aquest estiu".

Elisa Díaz ha assenyalat que "la temporada es preveu especialment complicada en les muntanyes per la nul·la de previsió del Consell, el mal estat de la muntanya per la falta de gestió forestal i els danys del temporal Gloria, les pluges de primavera i un estiu sec i càlid".

"Hem celebrat el Dia mundial del Medi Ambient amb poc a celebrar, ja que després de cinc anys de Botànic continua havent-hi actuacions que es fan esperar, com les ajudes al voluntariat ambiental per a prevenció d'incendis que acaben d'eixir i que malgrat indicar que són per a l'exercici 2020, es faran efectives en 2021", ha asseverat en un comunicat.

La diputada 'popular' ha assenyalat que la Conselleria de Medi Ambient "arriba tard, quan podrien haver estat des de març, però van esperar massa".

Al seu judici, la situació de les muntanyes de la Comunitat, "després de diversos anys d'abandó, temporals d'hivern i la DANA que ha arrancat d'arrel milers d'arbres, o trinxades per la meitat, convidava a posar en marxa de manera urgent tota la maquinària per a declarar Zones d'Actuació Urgent (ZAUs), com va demanar el GPP al febrer, així com a traure immediatament les ajudes al voluntariat ambiental per a prevenir incendis". "No obstant això la Conselleria de Mireia Mollà arriba tard", ha insistit.

Per a Díaz, la situació, a les portes d'un estiu que es pronostica sec i calorós, és "preocupant". "A sobre, el 30 de juny finalitza l'encàrrec de 60 treballadors de VAERSA que són els únics que realitzen labors de neteja de muntanyes i "no se sap si continuaran", ha criticat.

"Són els que únics que poden continuar duent a terme treballs forestals, perquè res se sap de les mil persones que va anunciar Ximo Puig després del temporal Gloria que es contractarien per a netejar les muntanyes públiques de la Comunitat Valenciana", ha afegit.

La portaveu 'popular' ha lamentat que "la Conselleria competent en Medi Ambient, que lidera Compromís, seguisca sense comptar amb els propietaris privats forestals per a coordinar i executar actuacions silvícoles, propietaris que són peça clau per a realitzar una gestió forestal sostenible i evitar que les nostres muntanyes es troben en la dramàtica situació en la qual estan".

Elisa Díaz ha insistit que "la prevenció d'incendis és una activitat essencial que la Conselleria ha paralitzat pràcticament per complet". "Sembla que li costa posar-se les piles, el dolent és que la seua deixadesa i la falta de gestió pot comportar conseqüències catastròfiques aquest estiu que, esperem, no arriben a donar-se".

Finalment, ha lamentat que "des de principi d'any no s'ha vist en Les Corts pràcticament cap proposta de les quals ha presentat el PP i així sembla que continuarà sent pel bloqueig del Botànic". "Els qui s'omplin la boca afirmant defensar el medi ambient, en la pràctica l'abandonen. No hauríem d'esperar que ocórrega una desgràcia en forma d'incendi per a lamentar-ho", ha resolt.

Destacats