El PP denuncia que el Consell només inverteix un 6% en prevenció d'incendis: "El foc no s'evita amb 'ximoanuncis"

Guardar

elisa diaz ep
elisa diaz ep

La portaveu de Medi Ambient del grup parlamentari 'popular', Elisa Díaz, ha denunciat aquest dimarts que el Consell només ha executat el 6 per cent de què es preveu en la lluita contra incendis i ha advertit que el foc "no s'evita amb 'ximoanuncis'".

La diputada autonòmica ha qualificat en un comunicat d'"escandalós" que en l'estiu "més sec i complicat" per a la muntanya valenciana, tant per la Covid-19 com perquè "s'arrosseguen els problemes dels dos temporals que van provocar enormes destrosses en 2017 i 2020, el Consell "retalle en la lluita contra incendis".

Segons la parlamentària, que els números "no enganyen" i dels 25,4 milions previstos en el Pressupost de la Generalitat Valenciana per a la prevenció d'incendis sol s'han executat 1,6 milions, la qual cosa suposa només un 6% d'inversió real. "Una vergonya", ha dit, perquè "es tracta d'una activitat essencial que no es va parar per la pandèmia, tal com es va expressar des de la Conselleria, amb el que no s'entén que la muntanya haja sigut abandonat a la seua sort".

A aquesta "tisorada", el PP afig el realitzat en el pressupost destinat al medi natural, "on a penes s'ha executat el 16% de l'inicialment previst". "És un ròssec", ha denunciat la també secretària executiva de Medi Ambient del PPCV, qui ha afirmat que el Botànic fa cinc anys que no porten a terme una gestió forestal sostenible que previnga incendis.

"Després de cinc anys, continua havent-hi actuacions que es fan esperar, com les ajudes destinades a gestió forestal o les ajudes al voluntariat ambiental per a prevenció d'incendis que acaben d'eixir i que, malgrat indicar que són per a l'exercici 2020, es faran efectives en 2021", ha apuntat.

"AIXECADA DE CAMISA"

Elisa Díaz ha titllat d'"aixecada de camisa" que la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, "parle de l'any més dur per a les muntanyes de la Comunitat a causa de la pandèmia i a un estiu dels més secs de la dècada", mentre que la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, estiga "asfixiant econòmicament els recursos per a lluitar contra el foc". "Sembla que pertanyen a governs diferents", ha assenyalat.

"És impossible que se centren a prevenir incendis en la Comunitat quan estan centrades en l'incendi que tenen dins", ha advertit, ja que sosté que estem "davant un Consell en flames".

La portaveu de Medi Ambient ha manifestat que els 'ximoanuncis' "no eviten focs ni protegeixen la muntanya, perquè els 1.000 treballadors que va anunciar fa set mesos per a netejar les muntanyes valencianes comencen ara a ser contractats el que significa que Puig no es pren de debò ni el foc ni la muntanya".

"La muntanya valenciana no té qui el cuide", ha criticat Elisa Díaz, que ha advertit que a aquesta situació se suma l'acomiadament de 60 brigadistes que duien a terme labors de prevenció d'incendis, la qual cosa ha provocat que "hi haja zones en les quals abans es comptava amb alguna brigada i en les quals ara no existeix cap". Davant aquesta realitat, "del que puga passar aquest estiu, sí que hi haurà responsables polítics".

Elisa Díaz ha assenyalat que en l'última legislatura del PPCV es va aprovar el doble de Plans Locals de prevenció d'incendis que amb el Botànic en la legislatura passada. Al seu judici, és "tota una declaració d'intencions que demostra qui invertia en la protecció de la muntanya valenciana, i encara que sembla que en els dos últims mesos s'hagen volgut posar les piles en aquesta tasca d'aprovar plans locals de prevenció d'incendis, segueixen sense actualitzar els dels Parcs Naturals, i arrosseguen ja cinc anys de Botànic sense fer res per protegir les nostres muntanyes".

Destacats