El Grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat intervé 18 falsificacions del pintor cubà Wilfredo Lam

Les obres confiscades tenen un valor de mercat de 2.500.000 euros.

Guardar

wilfredo_lam
wilfredo_lam

El Grup de Patrimoni de la Unitat de la Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana ha intervingut 18 obres d'art del pintor cubà Wilfredo Lam, el valor del qual de mercat superen els 2.500.00 milions d'euros. En aquesta operació s'ha investigat a 13 persones per presumptes delictes d'estafa i contra la propietat intel·lectual.

L'operació es va iniciar al febrer d'aquest any quan el subgrup de patrimoni històric de la Policia de la Generalitat va tenir coneixement que s'estaven intentant vendre a cubans residents a Miami diverses obres que s'havien subhastat en Sotheby's, atribuides al pintor cubà Wilfredo Lam.

Després de la intervenció d'aquestes obres a València, es va aprofitar la visita de l'hereu de l'artista a Madrid per comprovar l'auoría dels dos olis i tres dibuixos. Una vegada es va determinar que les obres eren falses, la recerca va prosseguir i el subgrup de patrimoni històric va localitzar 13 obres més que també van resultar ser falses.

Del total de 18 obres intervingudes, cinc van ser localitzades a València i la resta a Bilbao, Granada, Madrid, Sevilla i Barcelona. Les obres anaven acompanyades de certificats d'autenticitat signats per un ciutadà cubà, ja mort, que es donava a conèixer com a especialista restaurador i que cobrava més de 600 euros per cada certificat. Quant al valor de les obres confiscades, la més cara tenia un valor d'un milió de dòlars.

Totes les obres intervingudes procedeixen de Cuba i els seus compradors eren, en la seua majoria, espanyols que havien viatjat a aquest país per diferents motius. Els investigats són tant particulars com a intermediaris que participaven en la compravenda.

Al costat del grup de patrimoni de la Policia de la Generalitat han participat la prefectura superior de Policia de la Comunitat Valenciana, País Basc, Andalusia Oriental i Catalunya.

El Museu Nacional Centre Reina Sofia celebra en l'actualitat una exposició de Wilfredo Lam, que s'exhibirà la propera tardor en el Tate Modern de Londres després d'haver-hi itinerado també al Centre Pompidou de París.

Lam pertany a un grup d'artistes de principis del segle XX que va desenvolupar la seva pintura entre l'estil cubista i el modernisme. Se li reconeix com el iniciador de la pintura mestissa que uneix símbols africans amb el món occidental.

Es tracta del pintor cubà més reconegut a nivell internacional i les seves obres han arribat a superar en subhasta els 4 milions d'euros. El fill de l'artista, Eskil Lam, que ha estat present en l'exhibició d'aquestes falsificacions, ha agraït l'operació desenvolupada ja que es tracta de la de major importància desenvolupada fins al moment.

Arxivat a:

Destacats