El Govern porta al Constitucional les lleis valencianes de pobresa energètica i de la funció social de l'habitatge

Al·lega que la Comunitat envaeix competències que no li corresponen

Guardar

reunion_rajoy_foto_01
reunion_rajoy_foto_01

El Govern de Mariano Rajoy va anunciar divendres passat, després de la reunió del Consell de Ministres, que interposarà un recurs d'inconstitucionalitat per articles de les lleis de pobresa energètica i funció social de l'habitatge de la Generalitat Valenciana, aprovades en les Corts en gener. Segons el Govern, alguns articles d'aquestes legislacions envaeixen competències estatals.

La primera obliga a la Generalitat a garantir subministraments bàsics a les famílies en emergència social i estableix un procediment previ al tall de subministrament per part de les empreses energètiques. Segons l'Executiu, aquest procediment, i altres mesures de la llei, contradiuen les condicions previstes en la llei estatal.

La segona, de funció social de l'habitatge, incorre en extralimitació competencial en matèria de règim del dret de propietat, de legislació processal i civil i planificació general de l'activitat econòmica, segons el Consell de Ministres.

L'últim de diversos intents d'impugnació al Constitucional

Tanmateix, no és la primera vegada que ocorre açò. El Govern central va impugnar un decret de la Generalitat que regulava l'accés universal a la sanitat a la Comunitat. Va ser un intent fallit, perquè el Constitucional va acabar defensant aquest decret en considerar que no es pot anteposar un suposat estalvi econòmic a la salut de les persones.

També el Govern va considerar inconstitucionals parts de les lleis valencianes de parelles de fet i la de custòdia compartida. Ambdues, finalment, van ser retallades pel Tribunal Constitucional en admetre les raons de l'Executiu.

Un altre exemple: la llei valenciana que permet revocar a senadors territorials. Aprovada en octubre de 2016, va ser a finals de juliol d'enguany quan el Consell de Ministres també va interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra determinats articles d'aquesta legislació. En setembre el Tribunal Constitucional ho va admetre a tràmit i encara no hi ha cap resolució.

Destacats