El curs escolar s'inicia amb 2.800 docents més i una mitjana de 22,7 alumnes per aula

Guardar

curso escolar
curso escolar

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat les novetats i les principals xifres del curs 2016-2017. El responsable d'Educació ha fet èmfasi en les directrius de treball del nou curs escolar resumides en un lema: "Escola pública, garantia de qualitat: igualtat, innovació i implicació".

Vicent Marzà ha destacat que "l'escola pública és aquella sostinguda amb fons públics i que compleix els valors fonamentals de no-discriminació i de foment de la igualtat d'oportunitats", i ha prosseguit: "La garantia de qualitat educativa s'aconsegueix amb polítiques que vetlen per la igualtat d'oportunitats, amb la implicació de l'Administració, el professorat, les famílies i la comunitat educativa i amb el foment de la innovació educativa per a l'èxit escolar".

Més professorat i menys alumnes per classe

Per tal d'aconseguir els principals eixos del curs, s'ha destacat la baixada de la mitjana d'alumnat per aula, que se situa en un 22,7 per a un curs en què puja el nombre d'alumnat en un 1%, amb 783.565 alumnes dels quals 282.880 corresponen a les comarques d'Alacant, 93.560 a les de Castelló i 407.125 a les de València.

A més, s'ha destacat l'augment de professorat en 2.800 docents, amb un total de 66.900 mestres i professors en plantilla. El conseller Marzà ha destacat que "en un any s'ha recuperat el 57% del professorat suprimit per les retallades de l'antic govern valencià".

A més, el nou curs compta amb 5.417 docents que fins al curs passat no tenien plaça definitiva i que per a l'actual ja n'han obtinguda, dels quals 1.706 en escoles i 3.711 en instituts. Així mateix, 1.172 han guanyat plaça per oposició, i l'Administració treballarà durant aquests mesos en una ordre de plantilles amb els sindicats de l'ensenyament per a garantir una millor estabilitat dels docents. "Amb aquestes mesures aconseguim personal fix als centres educatius que puguen dur endavant projectes pedagògics estables i enriquidors", ha explicat el responsable de la cartera d'Educació.

Alhora s'ha destacat el bon funcionament de les substitucions, que, amb les mesures adoptades al curs 2015-2016, van aconseguir passar dels 20 dies als 10 de mitjana i que va tindre com a resultat que treballaren 1.200 docents substituts més que en cursos anteriors.

El conseller Marzà ha volgut fer esment també a la millora de les condicions laborals del professorat dels centres privats concertats gràcies a la creació d'una borsa de treball real i a l'increment de 100 docents més que treballen aquest curs als centres concertats.

#Implicació

Pel que fa a l'apartat de la implicació de l'Administració educativa, s'ha assenyalat també la dotació de 69 auxiliars administratius destinats a 138 escoles per a garantir menys càrrega burocràtica als equips directius.

A més, s'ha recordat que s'ha desbloquejat un tema com la sol·licitud de canvis en la jornada escolar amb la creació d'una normativa respecte d'això, mitjançant la qual 215.600 mares i pares votaran el pròxim 15 de setembre per a decidir si es canvia l'horari lectiu dels seus centres educatius. D'aquestes famílies, 181.300 corresponen a les comarques d'Alacant, 13.000 a les de Castelló i 21.300 a les de València.

Pel que fa a les actuacions en matèria d'infraestructures escolars, inicien el curs en sis centres educatius nous alumnes d'Alacant, Altea, Oriola, Benicarló, Onda i Paiporta.

Així mateix, durant aquest curs hi ha 26 centres en procés de construcció, 15 amb obres iniciades dels quals 4 a les comarques d'Alacant, 7 a les de València i 4 a les de Castelló. Els 11 restants començaran les obres durant el curs, 2 a les comarques d'Alacant, 8 a les de València i 1 a les de Castelló.

#Innovació

Un dels punts clau de la innovació educativa són els centres de formació de professorat i recursos educatius, que comptaran amb la plantilla més àmplia de formadors al servei del professorat de la història de l'educació valenciana.

Als huit CEFIRE territorials existents se'n sumen tres més. Per tant es comptarà amb 11 CEFIRE territorials repartits a les següents localitats: Alacant, Castelló, Elda, Elx, Gandia, Oriola, Sagunt, Torrent, València, Vinaròs i Xàtiva.

La gran novetat és la creació de sis CEFIRE específics d'àrees concretes del coneixement. Al ja existent de Formació Professional ubicat a Cheste ara s'hi sumen els d'Educació Infantil, Educació Inclusiva i el Científic, Tecnològic i Matemàtic a València; el de Plurilingüisme a Alzira; l'Humanístic i Social a Alacant; i l'Artístic i Expressiu a Castelló.

Així mateix, per a desenvolupar eines d'èxit escolar, s'han dotat amb 50 milions d'euros els programes PAM, PR4 i PAC, i durant aquest curs s'estan preparant noves proves diagnòstiques efectives per a millorar la qualitat dels centres i no per a fer rànquings.

En la línia de la innovació, s'han creat també noves figures de coordinadors en tots els centres educatius sostinguts amb fons públics. Hi haurà un coordinador de Xarxa Llibres i un d'Igualtat i Convivència en cada escola i institut.

Pel que fa a l'aprenentatge de llengües, s'està desenvolupant un nou decret de plurilingüisme que tindrà una aplicació progressiva des del curs 2017-2018.

Així mateix, les EOI comptaran amb més professorat, l'oferta de quatre nous idiomes, doble convocatòria de proves, més hores de classes, baixada de ràtios en el nivell bàsic, la matrícula en línia i un ajust d'oferta de vacants a la demanda.

#Igualtat

Les principals mesures per a fomentar la igualtat d'oportunitats educatives se centren en l'etapa de 0-3 anys, en els bancs de llibres gratuïts de Xarxa Llibres i en la millora de les beques de menjador, de transport escolar i bo infantil.

Pel que fa a l'etapa 0-3, clau per a la cohesió social i la igualtat d'oportunitats, es compta amb 37.665 alumnes, un 4% més que el curs passat, dels quals 8.152 a les comarques Alacant, un 6,4% més; 3.154 a les comarques de Castelló, un 11% més, i 26.359 a les comarques de València, un 2,4% més.

Pel que fa específicament a l'etapa de 2-3 anys, molt important per a garantir l'èxit escolar futur de l'alumnat, hi haurà 22.448 alumnes, un 7,6% més que el curs passat. D'aquest alumnat, 5.026 pertanyen a les comarques Alacant, un 7,9% més; 2.027 pertanyen a les comarques de Castelló, un 7,5% més, i 15.396 són de les comarques de València, un 7,4% més.

Aquest increment d'alumnat en l'etapa 0-3 anys respon a dos factors fonamentals. Un és l'augment de l'oferta de les aules experimentals de 2 anys gratuïtes, que per a aquest curs són 69: 23 a Alacant, 11 a Castelló i 35 a València. L'altre factor és la millora de les condicions del bo infantil per al tram 0-3, que ha permés que més famílies puguen matricular els fills i filles en escoletes infantils privades gràcies a l'ajuda d'Educació, que s'ha basat en un increment del 10% del pressupost. Això ha permés un 4'5% d'augment de beneficiaris de l'ajuda, aproximadament 1.600 famílies més.

A més, s'han millorat les beques de menjador escolar amb un increment en un 22% del pressupost, que ha permés l'augment en un 5,9% de beneficiaris, a més de comptar amb servei de menjador durant els mesos de juny i setembre. Pel que fa a les beques de transport escolar individual, el pressupost s'ha incrementat en un 66% i es compta també amb el servei durant els mesos de juny i setembre.

Finalment, gràcies a la implicació de diverses administracions valencianes, així com dels equips directius dels centres, el professorat i les famílies, s'han fet realitat els bancs de llibres gratuïts de Xarxa Llibres. El resultat ha estat la gratuïtat de llibres per a 360.000 alumnes amb bancs de llibres al 100% dels centres educatius públics i al 73% dels centres educatius privats concertats; en aquest últim cas, el percentatge respon als centres els titulars dels quals han decidit participar en el programa.

Destacats