El Corredor Mediterrani connectarà les ciutats costaneres amb Europa

L'objectiu final és unir el Corredor Mediterrani amb la xarxa transeuropea que recorre 3.200 quilòmetres

Guardar

Campo.Tren de la costa
Campo.Tren de la costa

El Corredor del Mediterrani avança a bon ritme. De fet, 2019 ha sigut l'any en què més obres s'han contractat respecte a anys anteriors, "multiplicant per tres l'adjudicació de les obres, si es compara amb el trimestre anterior", apuntava el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España. Un bon ritme que preveu complir amb el full de ruta marcat, gràcies a la bona relació entre Generalitat Valenciana, el Ministeri de Foment i el comissionat per al Corredor Mediterrani, que permetrà realitzar una "revisió mensual "per a conéixer l'estat de les obres.

Des de la plataforma del Corredor Mediterrani també han realitzat la primera revisió d'aquest 2019 i, encara que apunten que encara queden punts negres, la veritat és que s'han aconseguit importants avanços respecte a 2018. Tant és així que, després d'aquesta primera anàlisi de les obres, s'han mostrat favorables al fet que s'arribarà, almenys, a l'objectiu de 2023: que els trens amb ample internacional circulen des d'Algesires fins a la frontera nord.

Això sí, que el traçat definitiu estiga llest per a 2025 està una mica més complicat. En general, apunten, les obres marxen segons el que es preveu, a excepció de determinats trams que encara es troben en fase d'estudi, com Almeria – Granada i Múrcia – Cartagena. Així i tot, s'han aconseguit notables fites, com els trams Xàtiva – Moixent i Granada – Antequera, que ja estan en funcionament.

De moment, el tercer carril de Castelló – València i Castellbisbal – Tarragona, així com el túnel Castellbisbal – Martorell estan en obres, mentre que encara estan en projecte altres trams importants, com la licitació del tercer carril entre L'Alzina – Alacant o Xàtiva – L'Alzina.

Per a 2019, en el que a la Comunitat Valenciana es refereix, està pendent la posada en marxa de la doble via en ample internacional del tram Monfort – Elx, encara que es preveu que s'aborde abans que acabe l'any.

Però, Què s'està demanant en reivindicar el Corredor Mediterrani? Del que es tracta és de crear una doble plataforma ferroviària, d'ample internacional, que connecte des d'Algesires fins a la frontera francesa, unint no solament les diferents ciutats costaneres entre si, sinó també connectant-les amb Europa, ja que l'objectiu és que el Corredor Mediterrani s'unisca, també, a la xarxa transeuropea que recorre 3.500 quilòmetres, i que concentra "el 54% dels habitants d'Europa i suposa el 66% del PIB de la UE".

És imprescindible, d'aquesta manera, que es compte amb la doble plataforma per a separar els diferents tipus de trens, i amb l'ample internacional que permetrà l'alta velocitat, així com evitar els transbords de mercaderies a la frontera.

BENEFICIS DEL CORREDOR DEL MEDITERRANI

L'Associació Valenciana d'Empresaris ha reiterat, en innombrables ocasions, els importants beneficis que aportarà el Corredor. I és que no solament reduirà a quasi la meitat els temps de transport entre les ciutats del litoral mediterrani i millorarà la competitivitat econòmica, arribant, fins i tot, a potenciar el comerç internacional, sinó que també suposarà avantatges per als viatgers quant a l'augment de la freqüència de trens, així com un impuls per al turisme, sector clau per a la generació de riquesa i ocupació. Per descomptat, amb el Corredor Mediterrani també es fa una aposta cap a la sostenibilitat, en comptar amb un mitjà de transport més respectuós amb el medi ambient i més eficient energèticament.
Destacats