El Consell recomana precaució en usar paellers i xemeneies davant l'augment de les temperatures

Guardar

Paellero_publico
Paellero_publico

El Consell recomana precaució a l'hora d'usar infraestructures exteriors per a cuinar que es troben en un entorn agroforestal, com paellers (en xalets o en àrees recreatives), barbacoes i xemeneies, davant la previsió d'elevades temperatures per als pròxims dies.

En el marc dels consells en matèria de prevenció d'incendis forestals emesos dins de la campanya #stopalfoc, amb caràcter general, es recomana que els paellers es troben tancats a tres vents. Les estructures on se situen les graelles han de comptar amb una teulada i estar tancats de sòl a sostre mitjançant paraments laterals que abasten almenys la zona de focs més un metre a partir d'aquesta. Hauran de tenir una solera de formigó en un radi d'un metre per a evitar que les espurnes puguen prendre herbes o branques seques. L'orientació que ha d'evitar-se pel costat obert és la de ponent.

Així mateix, en els paellers d'ús públic, es recomana col·locar un sistema de tancament per a facilitar la clausura els dies de preemergència de nivell 3 i indicar que la instal·lació es troba tancada provisionalment per risc d'incendi forestal i que està prohibit encendre foc.

Al voltant del paeller no ha d'existir material combustible ni herba seca. Es rastellarà la pinassa i la fullaraca i s'eliminarà el matoll. Els arbres situats en un radi de cinc metres del paeller hauran de podar-se.

En els paellers situats en xalets en zones pròximes al terreny forestal cal tenir en compte les mesures de prevenció i les restriccions generals, que són la de no fer foc a menys de 500 metres de la zona. I tenir una presa d'aigua a prop.

Quant a l'ús del foc, convé informar-se prèviament sobre el nivell de preemergència i si és 3, està prohibit encendre. En els paellers precintats no es pot fer foc. No cal traslladar les cendres o els calius. Abans d'abandonar les instal·lacions, cal assegurar-se que els calius estiguen apagats. Si va a fer ús de càmping gas o similar, faça-ho en els mateixos paellers, que són els únics llocs on està permés fer ús del foc amb finalitats culinàries. Mai fer foc fora dels paellers preparats i autoritzats, no utilitzar barbacoes portàtils i no fer foc en el sòl.

En els paellers particulars, és recomanable deixar espai lliure en les graelles per a evitar que es produïsquen flames i mantenir tot el paeller net i en condicions. En el cas de les xemeneies (de llars, estufes de llenya i forns moruns), en les zones d'interfície urbà-forestal, han de tenir una caperutxa. Una xemeneia bruta pot ocasionar un incendi en una vivenda.

Arxivat a:

Destacats