El Consell posa en marxa amb patronal i sindicats un decàleg per a garantir els drets socials i impulsar la transformació del model productiu

Guardar

FOTO_Reunion_Mesa_Dialogo_Social_02
FOTO_Reunion_Mesa_Dialogo_Social_02

La Generalitat engegarà un decàleg de mesures orientades a garantir el sistema públic de drets socials i a iniciar les accions necessàries per a la transformació del model productiu valencià. Així ho han anunciat el President de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, després de la tercera reunió de la Taula de Diàleg Social de la Comunitat Valenciana, en la qual també han participat representants dels sindicats i empresaris valencians.

Aquest punt de trobada propiciada pel Consell que va sorgir del Pacte del Botànic per a mantenir un diàleg obert amb la patronal i els representants dels treballadors valencians, ha assegut novament en la mateixa taula al President de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; el conseller Economia Sostenible, Rafael Climent; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicente Soler; els presidents de Cierval, José Vicente González; CEV, Salvador Navarro; CEC, José Roca; Coepa, Moisés Jiménez; i els secretaris generals de la Confederació Sindical CCOO-PV, Paco Molina; i d'UGT-PV, Gonzalo Pi.

Tal com ha destacat el President de la Generalitat, el document, que ha sigut acordat amb els agents socials, impulsarà dues línies d'actuació per a "superar les desigualtats i cosir les fractures, i iniciar una transformació del model productiu, que són dos elements fonamentals". Amb aquestes mesures, el Govern valencià aposta per revertir les retallades en serveis públics i millorar la percepció de l'economia de la Comunitat Valenciana.

Després de la reunió, Ximo Puig ha agraït la voluntat de cooperació i cohesió social entre sindicats, empresaris i govern. "Estem tots units en una vocació d'aconseguir la superació de les desigualtats i aconseguir finalment que creixement i redistribució vagen de la mà. Si el creixement no arriba a tots, és un fracàs", ha recalcat.

Per la seua banda, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha precisat que es tracta del "primer resultat de la Taula de Diàleg" i que forma part d'un procés que està "viu", ja que "no es tracta d'arribar a un document final, sinó d'anar aplicant els acords que es vagen aconseguint". Igualment, ha valorat el fet que "s'equipassen els drets socials als econòmics" per a tractar d'aconseguir així una "societat avançada"

Dos eixos prioritaris d'actuació

El document amb les deu mesures es divideix en dos grans blocs: el de 'Garantir un sistema públic de drets socials', d'una banda; i el de 'Desplegar el marc d'accions de la transformació del model productiu i millora de la percepció de l'economia valenciana', per un altre.

En l'apartat referent als drets socials destaca l'acord per "revertir les retallades en serveis públics i progressivament garantir l'extensió i l'augment de la igualtat". Per a açò, Generalitat, patronal i sindicats s'han mostrat d'acord a "prioritzar la despesa de govern en el sistema públic de sanitat, educació, dependència i promoció de l'autonomia personal".

De la mateixa manera, es garantiran drets fonamentals com l'habitatge, l'aigua i el gas perquè "totes les famílies puguen accedir a un consum mínim". I com també arreplega el decàleg, es potenciarà la implementació de les clàusules socials en la contractació pública com "un element d'estabilitat i qualitat laboral i de cohesió social mitjançant el foment de l'ocupabilitat de col·lectius més vulnerables".

Pel que fa al segon eix d'actuació, orientat a transformar el model productiu, la Generalitat promourà "la negociació col·lectiva i la lluita contra l'economia submergida i el contra el frau com a eines de qualitat en l'ocupació i protecció socials". Així mateix, des del diàleg social se cercarà "establir plans d'actuació per a potenciar el desenvolupament del treball autònom i l'autoocupació".

Destacats