El Consell destaca la importància de "mantenir viva la memòria" per a sustentar "un sistema polític just i democràtic"

Guardar

Botànic II Alacant consellers
Botànic II Alacant consellers

El sotssecretari de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Cristian Veses, ha assenyalat aquest divendres que "és fonamental mantindre viva la memòria", ja que "no hi haurà sistema polític just i plenament democràtic si se sustenta des de l'oblit".

Així ho ha comunicat durant la inauguració de les VII Jornades sobre les Campanyes d'Excavació i Exhumació de Fosses de la Guerra Civil en el Front de Llevant, que se celebrarà aquest cap de setmana en el municipi de Viver fins al diumenge, i que coincideix amb la commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades.

Durant la seua intervenció, Veses ha assenyalat que la "voluntat" del Consell de "complir amb les directrius internacionals en matèria de drets humans i de reparació de les víctimes del franquisme", segons ha explicat la Generalitat en un comunicat.

Sota el seu punt de vista, "veritat, justícia i reparació són la garantia per a la no repetició i per al respecte a la dignitat humana, i aquest és un manament internacional adoptat en diverses resolucions de les Nacions Unides i del Parlament Europeu", ha matisat.

"Des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, per tant, complirem amb el mandat internacional així com el de les Corts i desenvoluparem la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana", ha insistit Veses.

Això implica "la posada en funcionament de l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques, i que per primera vegada siga política de Consell la recuperació i lliurament dels cossos als familiars de les víctimes que encara estan en les fosses comunes perquè puguen donar-los un enterrament digne i coneguen certament el lloc de descans dels seus familiars", ha puntualitzat el sotssecretari.

L'acte inaugural de l'esdeveniment suposa l'inici de tres dies en els quals se succeiran tot tipus d'activitats relacionades amb la matèria, com a conferències en què es parlarà d'arqueologia de guerra, o patrimoni relacionat amb la qüestió en la Comunitat; exposicions i projeccions de documentals sobre la Guerra Civil; actuacions musicals amb cançons populars d'aquesta temàtica i visites guiades a trinxeres i fosses per a divulgar els treballs que s'estan realitzant en el terreny.

VÍCTIMES DE DESAPARICIONS FORÇADES

El Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades va ser instaurat per l'ONU en 2006 en el marc de la 'Convenció Internacional per a la protecció de totes les persones contra les desaparicions forçades', aprovada per la seua Assemblea General, i es commemora des de 2011 en el dia 30 d'agost.

Aquesta commemoració va tindre com a precedents la 'Declaració sobre la protecció de totes les persones contra les desaparicions forçades', proclamada per la mateixa Assemblea General de les Nacions Unides en 1992, l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional de 2002 i una resolució de 2010 en què la mateixa ONU expressava la seua preocupació entorn d'aquesta matèria.

Dels casos que recull l'Organització de Nacions Unides (ONU) sota la denominació de desaparicions forçoses figuren situacions com les que es van donar en la Guerra Civil espanyola i durant la postguerra, entre elles, detencions il·legals; extraure a les persones de les seues cases per la força i empresonar-les; assassinar-les o executar-les sense tindre la possibilitat d'un judici just i amb totes les garanties, i amagar el seu parador, tant durant la seua detenció com després d'aquesta.

L'ONU ressalta que les desaparicions forçoses, sovint utilitzades com a eina de terror i represàlia per part del poder, violen nombrosos drets humans recollits en la Declaració Universal.

A més, es tracta d'un tipus de crim de "lesa humanitat que no prescriu", d'acord amb la legislació internacional en la matèria. Així mateix, l'Assemblea va instar als Estats i governs a la reparació de les víctimes i la condemna dels responsables i de les seues accions.

Destacats