El Consell aprova l'avantprojecte de llei que protegeix i recupera l'horta de València

Guardar

PLE_CONSELL_13_
PLE_CONSELL_13_

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha posat l'accent que es tracta d'"un dels avantprojectes de llei més importants d'aquest Govern, que el seu objectiu és protegir un dels espais més valuosos de València".

La vicepresidenta va assenyalar, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que una vegada el Consell ha donat la seua conformitat el text se sotmetrà a un període de consulta pública i es traslladarà al Consell Econòmic i Social i al Jurídic Consultiu perquè emeten el seu dictamen abans de l'aprovació definitiva en Les Corts.

Per la seua banda, la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, que ha intervingut en aquesta ocasió per a presentar l'avantprojecte de llei, ha insistit que aquesta iniciativa "té molt a veure amb la nova política territorial del Govern del Botànic, centrada en la protecció del territori i en un canvi de model respecte de l'anterior Govern del Partit Popular".

Referent a això, Salvador ha remarcat que "en poc més d'un any, aquest Consell està en condicions de presentar l'avantprojecte de llei 16 anys després del dictamen del Consell Valencià de Cultura sobre la conservació de l'horta. Això visibilitza quin és el nostre compromís i el nostre model territorial".

L'avantprojecte de la Llei de l'Horta reconeix els acreditats valors territorials, ambientals, culturals i històrics, a més, de la producció agrícola de proximitat que genera i, en ser un espai lliure metropolità, també permet limitar els creixements urbanístics amb pautes sostenibles per a actuar com un vertader "green belt".

Cal recordar que la pressió urbanística ha transformat en sòl urbà més d'un 30% de l'horta en els últims 25 anys. A més, l'abandó de les terres arriba a percentatges pròxims al 20% de l'horta històrica.

Reduir la temporalitat en la Sanitat valenciana

En un altre ordre de coses, el Consell també ha donat el vistiplau al decret pel qual s'aprova l'Oferta Pública d'Ocupació (OPE) del 2016 per al personal gestionat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

La OPE preveu l'oferta d'un total de 2.392 places, de les quals 1.781 corresponen al torn lliure i 611 al de promoció interna.

El decret inclou també les places del 2014 (282) i 2015 (934) que estan pendents de convocar encara, la qual cosa suposa un total de 3.608 places. Les pròximes setmanes s'anunciarà el calendari de convocatòries de totes aquestes places.

La vicepresidenta del Consell ha assenyalat que "aquesta mesura pretén incorporar nou personal en el sector sanitari, un àmbit que es considera prioritari i que, a més, s'ha vist especialment afectat per la mínima reposició d'efectius com a conseqüència de les restriccions econòmiques".

"És prioritat del Consell garantir una millora de la qualitat, eficàcia i eficiència del nostre servei públic sanitari. Al mateix temps és un objectiu irrenunciable donar estabilitat d'ocupació", ha insistit Oltra, qui ha explicat que amb aquesta convocatòria es reduirà la taxa de temporalitat de treballadors sanitaris del 37,7%, en què està ara, a un 25,9%.

Difusió de l'obra del "poeta del poble i de l'amor"

D'altra banda, el Consell ha ratificat el conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport i la Fundació Cultural Miguel Hernández per al finançament de despeses de funcionament i activitats de l'entitat, així com per a la participació de la Generalitat en el Premi Internacional de Poesia Miguel Hernández.

Arran d'aquest conveni, la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport aportarà 42.810 euros per a contribuir a la difusió i coneixement de l'obra d'"un dels majors poetes valencians, considerat el poeta del poble, però també, un dels majors poetes de l'amor, no sol valencià sinó en tot l'Estat espanyol", ha indicat Oltra.

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha destacat el compromís del Consell per "donar suport a i difondre l'obra d'aquest poeta que va lluitar per la llibertat i la democràcia i va demostrar que tenia un compromís cívic i social, no solament a través de la seua literatura, sinó també a través de tota la seua trajectòria vital".

Impuls a la col·laboració amb l'Agència Espacial Europea

El ple del Consell ha aprovat també el conveni de col·laboració entre la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consorci Espacial Valencià-Val Space Consortium, que estableix les condicions mitjançant les quals la universitat posa a la disposició del consorci determinats recursos materials i humans per a poder atendre els seus compromisos davant l'Agència Espacial Europea (ESA).

D'aquesta manera, la UPV posarà a disposició exclusiva del Consorci Espacial Europeu les dependències del Laboratori de Radiofreqüència d'Alta Potència.

Activitats amb motiu del Dia Mundial del Turisme

Així mateix, el Consell ha sigut informat de les diferents activitats que ha organitzat l'Agència Valenciana del Turisme per a celebrar el Dia Mundial del Turisme dimarts que ve, 27 de setembre.

El lema establit per a enguany per l'Organització Mundial del Turisme (OMT) és 'Promoure l'accessibilitat universal', amb l'objectiu que totes les persones puguen beneficiar-se i gaudir del turisme.

Referent a això, Oltra ha posat en relleu "el gir que s'ha donat en l'oferta turística a la Comunitat Valenciana, que s'ha obert a l'accessibilitat". Com a mostra ha posat d'exemple les hostesses amb diversitat funcional que van estar en l'última edició de Fitur a Madrid".

"El model de turisme que s'exportava entrava en col·lisió, probablement, amb els valors d'igualtat entre homes i dones. Volem exportar una imatge més inclusiva, d'un territori obert per a tots i totes, d'un turisme "LGTBI friendly", d'una comunitat acollidora i inclusiva, on totes les persones puguen gaudir dels nostres municipis i paisatges", ha dit Oltra.

Per a celebrar el Dia Mundial del Turisme, l'Agència Valenciana del Turisme ha organitzat, a través de les oficines de la Xarxa Tourist Info de la Comunitat Valenciana, activitats de portes obertes, gratuïtes o a preus populars, al llarg de tot el territori.

A més, amb motiu d'aquesta commemoració, la Generalitat farà lliurament dels 'Premis Turisme Comunitat Valenciana', uns reconeixements al sector turístic.

Diversitat religiosa en els centres residencials

Finalment, la vicepresidenta ha indicat que el Consell ha sigut informat sobre les actuacions que es duran a terme la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per al reconeixement, atenció i tracte de la diversitat religiosa en els centres residencials i diürns públics o sostinguts, totalment o parcialment, amb fons públics.

D'aquesta manera, s'ha traslladat al Consell la instrucció elaborada per la Conselleria d'Igualtat per a garantir la diversitat en la convivència de les persones usuàries d'aquests centres respecte a l'alimentació, usos de temps i horaris de culte, indumentària i vestimenta, assistència individual als espais de culte i serveis funeraris.

Arxivat a:

Destacats