El confinament posa sobre la taula el futur del teletreball

Experts aseguren que no totes les persones estan capacitades per a teletreballar

Guardar

teletrabajo
teletrabajo

L'aplicació de videoconferències Zoom va multiplicar per 43 els guanys entre febrer i juliol en comparació amb el mateix període de 2019. Aquestes dades reflexen que el teletreball ha sigut – i continua sent per a molts – una alternativa molt concorreguda en aquesta pandèmia mundial i que ha permés a molts treballadors poder exercir la seua ocupació, encara que siga des de casa. El treball en el domicili pot tindre alguns aspectes positius per a fer més còmoda la vida dels treballadors: s'estalvia temps en desplaçaments, el cost d'administració per llum i electricitat es redueix considerablement i fins permet reduir l'impacte ambiental amb els viatges al treball.

No obstant això, no totes les persones estan capacitades per a teletreballar. Segons Asunción Segura, psicòloga clínica, quan aquest sol imposar-se – com va passar en el confinament, que no hi havia una altra opció – i no es té en compte la capacitat d'elecció, és més fàcil frustrar-se que quan pots decidir allò que vols fer.

El llenguatge corporal com la mirada, els gestos o el to de veu, són uns dels principals factors que permeten que no es trenque la comunicació en un equip de treball. A més, l'ambient, la transmissió de coneixements entre l'equip i la socialització permet, a part de millorar la productivitat entre els treballadors, que existisca una harmonia per a treballar de manera eficient.

Miquel J., que es troba treballant telemàticament com a analista financer, comenta que si poguera triaria treballar presencialment: "estic en un treball que mai abans havia fet i la transmissió de coneixements dels altres treballadors a mi no és la ideal". Per a Miquel, encara que molts companys s'esforcen perquè aprenga, no és el mateix poder estar amb ells dia a dia que tindre una relació per trucada telefònica. No obstant això, sí que veu factible que existisca la possibilitat de teletreballar per a aquell que vulga.

Per a Miguel Ángel, enginyer informàtic que treballa com a analista i programador, la millor opció seria un model mixt, amb un temps teletreballant i un altre presencialment. I és que sí que hi ha moltes persones que es poden adaptar al treball a casa com Miguel Ángel: "si m'he de decantar triaria el teletreball, tinc menys interrupcions, em permet una major introducció en els meus objectius i facilita la condició familiar", encara així, també "trobe a faltar les sinergies que es creen entre els companys d'equip".

Aquesta variació depén, en certa manera, de les capacitats d'adaptació que tinga cada persona i el grau de flexibilitat mental. Per a Segura, les persones extravertides portarien pitjor que les introvertides treballar des de casa "perquè s'omplin de les relacions amb els altres, de comunicar-se i d'eixir". No obstant això, si el teletreball s'imposa, ha d'haver-hi un acord, tan explícit o implícit. És el cas de molts professors que es van veure desbordats en el confinament i no van saber separar el treball del temps de descans. Per a Segura, el treballador s'ha de fer responsable amb el seu horari i comprometre's, però la dificultat que han tingut és que han pensat més en els alumnes que en ells mateixos, per la qual cosa hauria d'existir una autoregulació entre totes dues parts.

Amb el treball presencial la rutina pot ser més variada: les persones ixen de casa, parlen amb gent i es produeixen diferents nuclis de comunicació. "No és ideal alçar-te del llit i tindre el lloc de treball a mig metre", comenta Miquel. Durant el viatge d'anada al treball es pot conversar amb diferent gent, observar el paisatge, trobar-se amb un vell conegut i, en definitiva, crear diferents nuclis de comunicació a partir d'una gran quantitat d'anècdotes i vivència, que són conseqüència de desplaçar-se, d'eixir.

D'altra banda, si es teletreballa, les persones solen quedar-se a casa fent tasques relacionades amb la seua ocupació. No hi haurà possibilitat de comptar res nou a les famílies o amics, perquè no s'han viscut moltes més experiències que les relacionades amb pantalla de l'ordinador.

Si el teletreball s'establira com a nova normalitat, la manera de relacionar-se entre les persones podria veure's afectada amb una "comunicació limitada".

Destacats