El Centre Príncipe Felipe publica un estudi sobre càncer que obri una nova via en la cerca de fàrmacs antitumorals

Guardar

170113_np_cipf_antitumorales
170113_np_cipf_antitumorales

La Fundació Centre de Recerca Príncipe Felipe (CIPF) i la Universitat de València han realitzat un estudi que posa de manifest la rellevància de les interaccions entre les regions transmembrana de les proteïnes de la família Bcl-2 en el control de la mort cel·lular. Aquest descobriment proporciona les eines necessàries per a la cerca i desenvolupament de nous tractaments antitumorals.

Les proteïnes de la família Bcl-2 exerceixen un paper essencial en les decisions que ha de realitzar la cèl·lula sobre la seua supervivència. Existeixen proteïnes d'aquesta família que protegeixen a la cèl·lula de la mort i unes altres que l'afavoreixen. Els equilibris d'interacció entre elles determinen, per tant, la destinació cel·lular i la seua desregulació provoca l'aparició de diferents tipus de malalties tals com a tumors, malalties neurodegeneratives, etc.

A pesar que aquestes proteïnes realitzen la seua funció en la membrana, les interaccions entre els seus fragments transmembrana i la rellevància d'aquestes interaccions en el control de la mort cel·lular no es coneixien. Precisament est ha sigut l'objectiu de l'estudi, que ha estat liderat pel grup de la doctora Mar Orzáez, investigadora principal del laboratori de Química de Pèptids i Proteïnes de la Fundació Centre de Recerca Príncep Felipe (CIPF), i el doctor Ismael Mingarro de la Universitat de València, en col·laboració amb el doctor Frank Edlich de la Universitat de Freiburg.

L'interés d'aquest treball radica que les interacciones transmembrana d'aquestes proteïnes representen un nou punt d'intervenció farmacològica per al tractament d'aquestes malalties. En particular, "les proteïnes de la família Bcl-2 juguen un paper molt rellevant en el desenvolupament de resistències a tractaments antitumorals, de manera que aquest estudi obri una nova via per al desenvolupament de noves teràpies", ha assenyalat la doctora Orzáez. Des del punt de vista biotecnològic, aquest treball proporciona a més, les eines necessàries per a la cerca i desenvolupament de nous fàrmacs.

Destacats