El 83% de l'ús dels comerços familiars valencians presenta una "gran solidesa" enfront de la Covid-19

Guardar

trabajo
trabajo

El 83,2% de l'ús de les empreses familiars en la Comunitat Valenciana dedicades al comerç es concentra en companyies en posicions "altament competitives", la qual cosa els pot permetre afrontar amb "gran solidesa" situacions de dificultat com la crisi provocada per la Covid-19.

Les dades els recull l'última clau de l''Observatori sobre Govern, Estratègia i Competitivitat de les Empreses (GECE)', impulsat per Bankia i l'Ivie, que realitza una anàlisi comparada per sectors de la contribució de les empreses familiars a l'ocupació i al valor afegit.

Segons aquest estudi, el percentatge d'empreses que tenen una bona posició competitiva se situa en el 50,8% per al sector del comerç i en el 49% en la indústria manufacturera. Aquestes són les empreses que es classifiquen com a "empreses sòlides o superiors" en l'índex de competitivitat GECE i que situen el nivell de competitivitat de les empreses familiars valencianes en una posició pròxima a la mitjana nacional.

En altres sectors, la posició competitiva de les empreses familiars valencianes resulta també més adequada per a afrontar els desafiaments als quals s'enfrontaran en els pròxims mesos o anys.

En concret, les empreses familiars valencianes dels sectors d'educació, sanitat, el sector financer i hostaleria es caracteritzen per uns nivells de competitivitat elevats, amb més del 50% de les companyies en el grup de les "superiors o sòlides".

En educació i sanitat, a més, aquestes empreses d'alta competitivitat acumulen percentatges molt alts d'ocupació (per damunt del 68%) i valor afegit generat (superior al 76%). Això posiciona a aquest conjunt d'empreses familiars i als seus empleats en una bona posició per a afrontar els períodes més difícils, però l'impacte de la crisi actual els afectarà amb nivells d'intensitat molt diferents.

Malgrat la seua bona salut, l'impacte de la pandèmia en l'hostaleria serà "especialment nociu", encara que, d'altra banda, es tracta d'un sector amb un pes relatiu baix entre les empreses familiars.

CONSTRUCCIÓ EN DECLIVI ENFRONT D'Expansió DE COMUNICACIONS

Enfront d'aquests sectors, el de la construcció i el d'informació i comunicacions compten amb percentatges més baixos d'empreses entre els grups de competitivitat superior (23,2% i 20,7%, respectivament), i amb una menor proporció d'ocupació generada per aquestes.

No obstant això, l'impacte de la crisi de la Covid-19, probablement, afecta d'una manera totalment diferent de les unes i les altres. Mentre que l'impacte en la construcció es preveu molt negatiu per un previsible refredament del mercat, el de les comunicacions es trobarà amb una fase fortament expansiva que obrirà oportunitats per al creixement i la millora competitiva.

Aquestes són les principals conclusions del document Clau 6, elaborat per l'Observatori GECE, les dades del qual complementen els resultats de l'informe 5, titulat 'Competitivitat empresarial: anàlisi geogràfica i sectorial', publicat també per l'Observatori GECE.

L'informe aprofundeix en l'anàlisi sectorial per al cas de les empreses de la Comunitat Valenciana i ofereix, a més, una anàlisi comparativa per comunitats autònomes.

En aquest sentit, l'estructura de nivells de competitivitat, contribució a l'ocupació i pes dels sectors amb alta intensitat tecnològica o de coneixement situa a Navarra i País Basc com les comunitats autònomes que gaudeixen d'unes condicions més sòlides per a enfrontar-se a etapes complicades des d'un punt de vista econòmic.

D'altra banda, les economies de les comunitats insulars (Canàries i Balears) destaquen per disposar d'un percentatge considerable d'empreses amb bon nivell competitiu i molt pes relatiu quant a l'ocupació i valor afegit generat, però amb nivells d'intensitat tecnològica i de coneixement molt més ressagades. A més, l'elevat pes del turisme i l'hostaleria en aquestes regions suposa un hàndicap important en tant que seran sectors la recuperació dels quals davant l'impacte de la COVID-19 requerirà més temps i esforç.

Destacats