El 22 de setembre, "#HuiDescansaElCotxe"

Guardar

160909_Setmana_de_la_Mobilitat_(1)
160909_Setmana_de_la_Mobilitat_(1)

La Generalitat ha llançat una iniciativa adreçada a més de 700.000 estudiants de Primària, Secundària, Batxillerat, Formació Professional i Universitat perquè s'impliquen a transmetre als seus familiars, veïns o amics la importància de no utilitzar el cotxe i els beneficis d'apostar per l'ús del transport públic.

Així l'ha presentada la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, dins de les iniciatives emmarcades en la Setmana Europea de la Mobilitat. Amb el nom #HuiDescansaElCotxe s'ha creat una cadena entre la Generalitat, els centres docents, els professors i els alumnes fins a arribar als familiars conductors per a aconseguir que, el pròxim dia 22 de setembre, deixen els cotxes a casa i comencen a utilitzar el transport públic com a primer pas per a canviar els seus hàbits de mobilitat. Per a això, es repartirà informació perquè professors i alumnes reflexionen sobre aquestes qüestions i el debat s'estenga també dins de l'àmbit familiar.

"És una ambiciosa iniciativa per a demanar la col·laboració dels més joves. Necessitem que ens ajuden a educar les persones majors en els valors de la mobilitat sostenible", ha assegurat Salvador abans de recordar que "de fet, són els joves entre 15 i 24 anys els que es mouen de manera més sostenible i han de ser un exemple a seguir per als adults". L'objectiu és "incitar a la reflexió dins de l'àmbit familiar per a començar a canviar els hàbits de mobilitat i aconseguir augmentar cada dia els cotxes que es queden a casa amb el benefici que això suposa per al medi ambient i el canvi climàtic", ha indicat la consellera.

Per això, s'ha organitzat aquesta iniciativa perquè els estudiants òbriguen el debat amb els seus familiars i repartisquen les targetes amb el seu número de voluntari. Els conductors que vulguen donar suport a la iniciativa hauran de col·locar la targeta al quadre de comandament del seu cotxe el pròxim dia 22 de setembre, fer una foto i pujar-la al web www.huidescansaelcotxe.gva.es i usar el transport públic. Els 30 estudiants que més conductors aconseguisquen convéncer tindran premis sostenibles, com ara bicicletes, patinets o cascos, a més de abonaments de transport de 10 viatges per a Metrovalencia i TRAM d'Alacant i de Castelló.

Per la seua banda, el conseller Marzà ha destacat "els fruits del treball conjunt entre departaments de la Generalitat, que donen peu a iniciatives com aquesta, on l'aspecte pedagògic és fonamental per a la conscienciació de l'alumnat en matèria de sostenibilitat, pel que fa a la mobilitat". Així mateix, el responsable d'Educació ha explicat diferents iniciatives del seu departament relacionades amb la conscienciació de l'alumnat en l'ús del transport públic com són: la difusió de materials didàctics, el desenvolupament de normativa educativa per a fomentar la mobilitat racional, la formació del professorat en aquesta matèria i diverses accions relacionades amb la seguretat vial.Transport gratuït

El nou Govern valencià, que continuarà amb la mesura que per primera vegada es va fer l'any passat, oferirà transport gratuït en el metro i tramvia de les tres províncies: València, Castelló i Alacant. Cada any, Ferrocarrils de la Generalitat desplaça 72 milions de viatgers i això comporta que cada dia es realitzen més de 200.000 viatges amb aquest transport públic.

Segons ha recordat Salvador, "el cotxe és set vegades més contaminant que el metro o el tramvia" i ha indicat que "cada any s'evita l'emissió de més de 87.000 tones de CO2 a l'atmosfera i s'estalvien més de 45 milions d'euros a l'any en combustible amb l'ús del transport públic".

L'any passat, els serveis de Metrovalencia i TRAM d'Alacant i Castelló van desplaçar el dia 22 de setembre més de 286.000 viatgers i es va superar significativament el percentatge mitjà de viatgers. "Volem aconseguir superar la xifra de l'any passat i que s'impliquen i coneguen els beneficis d'usar el transport públic, perquè cal canviar els hàbits de mobilitat", ha indicat Salvador.

Destacats