Educació llança 5 unitats didàctiques sobre el poble gitano per a superar prejudicis

Guardar

clase colegio guarderia
clase colegio guarderia

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha presentat cinc unitats didàctiques sobre la història i cultura del poble gitano destinades a combatre des de les aules d'Infantil, Primària i ESO els prejudicis i els estereotips que dificulten la integració real d'aquesta minoria ètnica.

Per part d'Educació ha assistit a la jornada de presentació la directora general d'Inclusió Educativa, Raquel Andrés, i per part de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives han participat el secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, i el director general de l'Agència Valenciana d'Igualtat en la Diversitat, José del Llepe.

Les cinc propostes que s'han presentat aspiren a incorporar la cultura i la història del poble gitano en el currículum per a facilitar al professorat la integració d'aquesta mena de continguts en la programació didàctica. Per això, s'han tingut com a referència les matèries que se centren en el coneixement de la realitat social com és el cas de la Geografia i la Història.

Les unitats, elaborades per les escoles La Coma de Paterna, La Pinaeta del Port de Sagunt i Fernando dels Rius de Burjassot, així com l'institut Ausiàs March de Manises, estan a l'abast de tota la comunitat educativa en el portal de Recursos web per a la igualtat i la convivència (Reico) d'Educació.

El decret valencià d'equitat i inclusió educativa aprovat recentment planteja específicament la situació del poble gitano com una realitat que cal abordar des d'una educació inclusiva. Per això, "ha sigut una prioritat l'elaboració d'aquestes unitats que tenen com a objectiu donar a conéixer la història i cultura del poble gitano i convertir-se en un suport didàctic que afavorisca la reflexió i el debat, a més de transmetre valors positius de tolerància i respecte", ha explicat Raquel Andrés.

Els objectius de les diferents unitats que componen aquest projecte són "visibilitzar el poble gitano, integrar-lo en la història, i saber identificar com es construeixen els estereotips i els prejudicis socials cap a un col·lectiu de persones, com un pas necessari per a la seua reversió i eliminació".

La selecció de continguts s'ha basat en el currículum vigent amb la finalitat de facilitar la integració en les programacions didàctiques. "S'ha tractat d'anar més enllà, de suggerir una sèrie d'activitats seqüenciades i organitzades amb l'objectiu de generar coneixement, fomentar la reflexió i impactar sobre la societat, per a transformar-la", ha agregat Andrés.

Les cinc unitats estan pensades per a tindre un efecte multiplicador de la labor de sensibilització que es fa a l'aula, i, per tant, proposen realitzar activitats com a exposicions i obres de teatre no sols per l'alumnat, sinó també per les seues famílies així com pels col·lectius socials de l'entorn dels centres docents.

El CEIP Fernando dels Rius de Burjassot ha elaborat una unitat didàctica amb el títol 'Una gran família' per al segon cicle d'Infantil (3-5 anys) que, entre altres propostes, llança la idea de fer una representació teatral dels xiquets i xiquetes davant les seues famílies a partir del poema 'Podries' de Joana Raspall.

La unitat didàctica 'Un recorregut pel poble gitano' és obra del CEIP La Pinaeta del Port de Sagunt i va dirigida a 2n de Primària. Consisteix a elaborar una exposició organitzada en diferents espais relacionats amb la cultura del poble romaní a través d'un recorregut geogràfic per les diferents generacions d'aquest col·lectiu.

El CEIP La Coma de Paterna ha confeccionat la unida didàctica 'Latcho Drom', que en llengua romaní vol dir 'bon camí'. Orientada per a 5é de Primària, proposa a l'alumnat crear un museu interactiu en el qual s'exposaran referents i significats culturals gitanos, com, per exemple, la bandera i la llengua, aquesta última mitjançant l'elaboració d'un 'joc de vocabulari' amb etiquetes en va calar i en castellà.

També es representarà sobre un mapa la migració del poble gitano al llarg de la història i a través d'una mostra fotogràfica, en què els retratats seran persones gitanes rellevants en la societat actual i del passat recent, i es plasmaran valors culturals i socials del poble gitano, per a trencar així alguns estereotips i prejudicis.

Destacats