De 0 a més de 400 euros al mes: com varien les beques Erasmus entre comunitats

La Comunitat Valenciana supera la mitjana nacional amb fins a 300 euros mensuals, encara que es troba per sota de comunitats com Andalusia o el País Basc

Guardar

18.01.16 Erasmus+(1)
18.01.16 Erasmus+(1)

Estudiar en l'estranger no és accessible a totes les butxaques. Per açò, tant la Unió Europea com el Govern d'Espanya aporten cada any determinades quantitats per a pagar part d'aquestes despeses als alumnes que se'n van d'Erasmus. En moltes ocasions, aquest import és ampliat pels respectius executius autonòmics. Tanmateix, ni totes les comunitats autònomes ofereixen aquesta ajuda addicional ni les quanties que es donen són iguals.

Segons dades de les diverses conselleries d'Educació, Andalusia seria la que proporciona les beques més generoses amb fins a 438 euros mensuals, mentre que la Comunitat Valenciana es situa tercera amb una dotació màxima de 300 euros al mes. Per contra, ni Madrid ni Castella-la Manxa compten amb un programa d'aquestes característiques.

D'aquesta manera, la Comunitat es troba per sobre de la mitjana de les autonomies que sí que decideixen oferir una ajuda addicional. En concret, cada alumne que obté aquesta beca rep entre 150 i 300 euros al mes (depenent del país d'estada que haja triat) durant un període màxim de nou mesos, el que suposa un ingrés total de fins a 2.700 euros. La convocatòria d'enguany ha sigut de 600.000 euros i amb ella s'han beneficiat 338 estudiants. El 70% de l'ajuda s'abona durant els primers mesos de l'estada, mentre que el 30% restant es paga quan la universitat certifica la volta a la Comunitat, entre els mesos de juliol i desembre.

A més, una vegada distribuïdes, el pressupost restant es repartirà entre els estudiants que tinguen una millor nota mitjana, amb 500 euros addicionals per a cadascun.

A Andalusia, d'altra banda, les beques van dels 100 als 250 euros mensuals depenent del país. Així mateix, la convocatòria estableix que hi ha una quantia específica per a aquelles persones amb majors necessitats econòmiques, que va dels 75 als 188 euros. Així, un alumne que es vaja d'Erasmus a Alemanya o Irlanda (entre altres països) i tinga una renda inferior a la fixada per la Junta d'Andalusia arribarà a rebre 438 euros al mes durant nou mesos: un màxim de 3.942 euros. Per contra, aquell que es vaja a Bulgària o Polònia (entre altres) i no complisca els requisits econòmics solament rebrà 900 euros. És el cas també de Galícia, on les beques oscil·len entre els 80 i els 150 euros, durant tres o nou mesos.

Al País Basc, Balears i Cantàbria les ajudes tenen unes característiques diferents. El govern basc aposta per oferir una beca complementària fins als 330 euros al mes; és a dir, si un alumne ja té una ajuda de 200 euros, obtindrà altres 130 més de la comunitat autònoma. El que s'ha acordat a Balears i Cantàbria, per la seua banda, és una quantia anual de 600 i 400 euros per alumne.

A Aragó les ajudes són de 250 euros al mes durant un màxim de set mesos, la qual cosa suposa un ingrés de 1.750 euros. Li segueixen Catalunya, Astúries i Extremadura amb quanties de 200 euros mensuals, però es diferencien en el màxim de temps en què els alumnes les reben: fins a sis, nou i deu mesos respectivament.

Beques més reduïdes

Algunes comunitats aposten per ajudes més concretes i reduïdes. Per exemple, a Canàries són cadascun dels ajuntaments els que decideixen si hi ha beques o no i quin és la seua quantia. Així, en Gran Canària són 100 euros al mes durant nou mesos. El mateix ocorre a Múrcia, on encara no s'ha publicat una convocatòria autonòmica, per la qual cosa són els municipis els que realitzen la seua pròpia oferta.

A Navarra sí que existeixen unes beques autonòmiques però la seua quantia és reduïda: 100 euros mensuals durant nou mesos. A La Rioja, segons les dades del curs 2015-2016, cada alumne va rebre una ajuda de 110 euros mensuals.

Amb la millora de la situació econòmica, Castella i Lleó ha decidit tornar a engegar aquestes ajudes complementàries per als alumnes Erasmus, que van ser eliminades en el curs 2011-2012. De moment solament es coneix que el pressupost del pròxim curs ascendeix a 700.000 euros, que es dividiran entre el nombre de mesos que els estudiants passen a l'estranger. Altres comunitats com Madrid i Castella-la Manxa segueixen sense oferir finançament extra.

Augment de les ajudes estatals

El Govern ha incrementat des de l'any passat les ajudes per a aquelles persones que realitzen un Erasmus; en concret, per als quals ja van ser beneficiaris d'una beca general del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport durant el curs anterior. En aquests casos, a més de rebre l'ajuda mensual corresponent, aquests alumnes també cobren cada mes 175 euros addicionals (abans eren 100) durant un màxim de set mesos.

D'aquesta manera, un alumne de la Comunitat Valenciana que vulga estudiar en l'estranger podria arribar a cobrar al mes fins a 475 euros, una quantia que encara que no cobreix totes les despeses és de gran ajuda en la majoria de països de destinació.

Destacats