DANA, canvi climàtic i altes temperatures; les pluges extremes poden ser cada vegada més comunes

Encara que no pot relacionar-se directament el passat episodi de gota freda amb el calfament global, els experts assenyalen que els esdeveniments climatològics extrems són i seran cada vegada més comuns

Guardar

Orihuela Europa Press
Orihuela Europa Press

És impossible afirmar categòricament que esdeveniments com la DANA (Depressió Aislata en Nivells Alts) que va agranar la setmana passa la Comunitat és conseqüència directa del Canvi Climàtic. Però l'alerta, ja coneguda, que la contaminació humana portarà a episodis de climatologia adversos cada vegada més intensos, fa pensar que sí.

Que ocórrega, en si, no és en absolut relacionable amb el calfament global. És en la virulència on està el dubte.

Per la seua rellevància nacional, se'l coneix com DANA. En la Comunitat, es coneix com a Gota Freda; ha destacat per la seua intensitat, que ha trencat rècords de més d'un segle, però és una cosa habitual en la zona mediterrània. Es tracta d'una massa d'aire fred, separada dels corrents habituals que, en contactar amb altres masses més calentes, produeix aquest tipus d'efectes climatològics. L'alta humitat que conté l'aire calent del mediterrani, en baixar la seua temperatura, es condensa ràpidament i produeix pluges torrencials.

Unes pluges de difícil predicció que pot donar al fet que en diverses zones amb la mateixa alerta roja la realitat siga molt diferent: mentre a València no es va passar d'algun aiguat més puntual i pluja persistent però no copiosa, a Ontinyent, a uns 70 km, la pluja va desbordar un barranc i va causar importants danys materials. Com més gran és la diferència de temperatura entre les masses d'aire, al costat de la quantitat d'humitat, més fortes són les pluges.

Més extrems

El temporal s'ha saldat amb sis víctimes mortals, 3.500 evacuats per inundacions i multitud de tancaments al trànsit per carretera, mar i aire. Segons l'Agència Europea de Medi Ambient, recollit en l'informe 'Climate change adaptation and disaster risk reduction in Europe', encara que és molt difícil de vincular cada cas concret, està demostrat que "el canvi climàtic causa grans efectes en la salut de les persones, sobretot per l'increment d'esdeveniments climatològics extrems". La Península Ibèrica i el País Valencià estan, a més, en una zona sensible, amb dues masses d'aigua molt diferents -Atlàntic i Mediterrani- i en una de les zones temperades del planeta: és entre els tròpics i els pols on més visible és el canvi climàtic.

Així, la Gota Freda no pot encara dir-se que és conseqüència del canvi climàtic. No obstant això, encara que la temperatura del Mediterrani es trobava dins de la mitjana, la calor acumulada en l'aire de la zona era major a l'habitual, la qual cosa pot intensificar les pluges.

És un efecte semblant al dels huracans. Aquests es formen en l'Oceà Atlàntic, a milers de quilòmetres. Aquells que prenen una ruta cap a Europa o Espanya, solen arribar afeblits com a borrasques pel fet que la temperatura del mar que troben en el camí no és prou elevada per a 'alimentar-los'. No obstant això, amb l'augment de la temperatura global i, especialment, de l'aigua dels oceans, aquest paradigma canvie.

Huracans

Ruta de l'Huracà Leslie en 2018 / Wikipedia

'Gràcies' al canvi climàtic, cada vegada és més probable que es formen més huracans, i que aquells que es dirigisquen a l'est perden menys força, perquè l'aigua està més calenta. És l'explicació darrere de l'arribada de l'Huracà Leslie a Espanya en 2018, ja com a cicló extratropical.

Segons va explicar el meteoròleg Ángel Rivera a Europa Press, l'episodi d'aquesta gota freda podria estar relacionat amb l'Huracà Dorian que assotava la setmana les Bahames. Podria ser que, en formar-se, va provocar un "ascens de masses d'aire càlid i húmer", provocant la separació d'una massa d'aire fred que va entrar a Espanya pel Cantàbric i va provocar la pluja en el sud-est peninsular. Un huracà de categoria 5 -en algun moment per damunt de l'escala, podria haver estat en una fictícia categoria 6-, que també entra en l'esquema d'"esdeveniments climatològics més extrems" que s'atribueixen al canvi climàtic.

Destacats