Compromís cedeix a la taxa turística de Podemos

Proposa una taxa turística "municipalista" i amb "implantació gradual" de dos anys

Guardar

sindics_corts
sindics_corts

El síndic de Compromís, Fran Ferri, va anunciar el dimarts que la seua formació proposarà una taxa turística amb una implantació "gradual" en dos anys i "bàsicament municipalista". És a dir, que siguen els ajuntaments els que recapten aquest nou impost i els que decidisquen a què volen dedicar aquests ingressos.

Així doncs, la proposta de la coalició se situa entre la posició enrocada del PSPV, que es nega a implantar la taxa en el que queda de legislatura, i l'exigència de Podemos a incloure-la en els Pressupostos de 2018, l'aprovació dels quals es debatrà en les Corts els pròxims 20, 21 i 22 de desembre.

Podemos ha insistit en diverses ocasions que el seu suport a aquests Pressupostos implica incloure aquest impost. L'exigència del partit morat ha arribat fins a tal punt que es va abstenir davant les esmenes a la totalitat presentades per PP i Ciutadans als Pressupostos. Finalment van haver de ser els quatre exdiputats de Ciutadans, els No adscrits, els que van salvar la votació. Ara, Compromís tracta de construir ponts amb aquesta proposta.

La taxa turística de Compromís

Com va apuntar Fran Ferri en la roda de premsa posterior a la Junta de Síndics el dimarts, el gravamen passaria primer per una fase d'implantació gradual en aquells municipis que així ho decidiren voluntàriament. A continuació, la proposta preveu avaluar els resultats i, posteriorment, acabar implantant-la en tota la Comunitat. Aquest procés duraria, almenys, dos anys, per la qual cosa és impossible que es fera solament en aquesta legislatura.

A més, proposa que els consistoris siguen els que s'encarreguen de la recaptació de l'impost i la gestió dels ingressos. D'aquesta forma, la Generalitat no participaria en l'aplicació del gravamen.

PSPV veu la proposta "interessant" però "millorable"

Respecte a aquest punt, el síndic del PSPV, Manolo Mata, va assegurar que els socialistes estan d'acord amb què la implantació siga voluntària per part dels ajuntaments. Però també va advertir que aquesta classe d'impostos han tingut un elevat cost polític a alguns governs, com és el cas de Balears.

En qualsevol cas, Manolo Mata va reiterar la dificultat d'integrar-la en els Pressupostos d'enguany, però sí que es pot permetre que els ajuntaments avancen ordenances que possibiliten una suposada implantació posterior. I va finalitzar: "la proposta de Ferri és interessant, però crec que és millorable".

Arxivat a:

Destacats