Com serà la nova normalitat als centres de salut de la Comunitat Valenciana

L'atenció telefònica complementarà la presencial; hi haurà horaris de matí i vesprada i s'agruparan proves mèdiques quan siga possible

Guardar

Un dels centres de salut de la ciutat de València
Un dels centres de salut de la ciutat de València

El sistema valencià de salut camina cap a la nova normalitat amb un full de ruta que, entre altres mesures, combina atenció sanitària presencial i telefònica, distribueix les jornades de treball entre matí i vesprada o agrupa proves mèdiques. Tot amb l'objectiu d'optimitzar l'assistència, evitar a la ciutadania desplaçaments innecessaris i prevenir massificacions en els centres de salut que comprometen la seguretat de professionals i pacients.

Amb la pandèmia, l'atenció en els centres sanitaris s'ha anat adaptant a les mesures preventives necessàries per a protegir els treballadors i a la ciutadania, i al mateix temps garantir l'assistència de la forma més adequada. El respecte a eixes recomanacions, així com l'esforç de professionals i ciutadania han cristal·litzat en la millora de la situació epidemiològica i toca desescalar.

Segons ha manifestat la consellera de Sanitat, Ana Barceló "ara que el sistema sanitari valencià va avançant cap a una nova normalitat i no tenim aeixa pressió assistencial, tant en els centres de salut com en els centres hospitalaris, anem a una nova reorganització interna per a poder dur a terme l'atenció a tots els pacients".

En aquest sentit, ha indicat que "combinarem l'atenció telefònica amb la presencial, i a obrir els centres de salut a la vesprada i al matí, per a facilitar a la ciutadania que puga ser atesa".

Per a ordenar la transició cap a la nova realitat, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha elaborat una guia amb accions i recomanacions que cada departament ha d'adoptar i adaptar a les seues singularitats, als recursos amb què compta i a l'evolució de la pandèmia.

L'objectiu és triple: prestar una adequada atenció als pacients COVID i no COVID en circuits diferenciats; afavorir l'accessibilitat de la ciutadania a l'Atenció Primària i simplificar les tasques burocràtiques per a alleujar la càrrega de treball que afronta aquest nivell assistencial, que en la nova normalitat suma a la seua activitat ordinària la detecció i seguiment eficients de casos de coronavirus, així com la vigilància de contactes.

Els canvis en les pràctiques professionals modificaran també la relació del personal de Medicina de Família, Infermeria i Pediatria amb els/les pacients perquè es combinaran atenció telefònica, presencial, domiciliària i administrativa. La primera, l'atenció telefònica, s'utilitzarà preferentment, per a seguiments o segones visites que no revisten gravetat.

A més, les jornades de treball es distribuiran entre matí i vesprada per a evitar aglomeracions i, sempre que siga possible, es procurarà agrupar proves per a atendre el/la pacient en una única visita.

Consulta a l'especialista sense passar per Medicina de Família

D'altra banda, i amb l'objectiu de desburocratitzar l'Atenció Primària, la visita a l'especialista ja no passarà necessàriament per Medicina de Família. Així, les visites cancel·lades o demorades en Atenció Especialitzada amb motiu de la pandèmia s'estan reprogramant sense que la persona haja d'acudir al centre de salut per a demanar un nou volant. El mateix ocorre amb els seguiments anuals de les patologies.

A més, els qui siguen atesos en urgències i precisen un seguiment ambulatori seran donats d'alta amb eixe destinació, sense haver de passar per Medicina de Família. La derivació entre especialitats també serà directa, sense utilitzar l'Atenció Primària com a intermediària.

D'altra banda, el metge de família només realitzarà informes de salut, però no altres certificats que es poden i deuen fer en centres de reconeixement.

A més, Sanitat ha previst una sèrie de mesures per a millorar l'accés de la ciutadania als centres de salut. Així, per a aconseguir cita prèvia es valorarà la possibilitat d'habilitar una central de recuperació de telefonades quan la demanda telefònica siga excessiva. Aquesta eina reforçaria les existents: cita prèvia en el taulell, telefonant al centre de salut, a través de l'APP GVA+Salut, la web http://www.san.gva.es/cita_previa/citaprevia_general_cas.html o el telèfon addicional 961 839 000.

Arxivat a:

Destacats