Cebrián denuncia el silenci del Govern a la demanda del Consell per a aprofitar la capacitat de les desaladoras

La consellera afirma en Corts que a la Comunitat Valenciana es produeix menys d'un 20% d'aigua del potencial teòric que tenen les plantes de dessalació.

Guardar

La consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha denunciat el silenci del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient a la demanda del Consell per a aprofitar al màxim la capacitat de les desaladoras construïdes a la Comunitat Valenciana.

En resposta a una interpel·lació efectuada pel grup parlamentari de Ciutadans en els Corts Valencianes, Elena Cebrián ha explicat que, en nom del Consell, ha exigit al ministeri per escrit, en dues ocasions, un major aprofitament del potencial de dessalació de les plantes instal·lades a la Comunitat Valenciana, que ni tan sols en 2015, un any excepcional, van aconseguir el 20% de l'aigua dessalada que en teoria podrien produir. "Ójala aconseguírem almenys el 40%", ha aventurat.

La consellera ha reclamat al Govern que finalitzen les inversions previstes i les conduccions necessàries per a l'entrada en ple funcionament de les instal·lacions, així com que es realitzen les proves de funcionament de les plantes ja acabades. "El binomi energies renovables-aigua és el present i el futur i el que no ho entenga deixarà passar una oportunitat que dificilmente es podrà revertir", ha assegurat.

Davant un horitzó d'escassetat marcat pel canvi climàtic, Cebrián ha sol·licitat també de l'Executiu central que treballe sobre totes les opcions d'eficiència energètica, d'optimització i augment dels cabals que permeten d'una banda, abaratir l'aigua destinada a l'agricultura, i d'altra banda, avançar cap a formes de producció sostenibles i d'una economia baixa en carboni com a marca l'estratègia Europea 2020.

Sobre el cas concret de la planta de Torrevella i les necessitats hídriques del seu entorn, Elena Cebrián ha destacat que el febrer passat la conselleria va demanar al ministeri que realitzara tots els tràmits tècnics i administratius necessaris perquè la planta poguera rendir al màxim, a causa que actualment funciona molt per sota de la seua capacitat.

Per tant, ha continuat, si l'Estat impulsara mínimament el funcionament de Torrevella, aconseguiríem un gran marge d'utilització per a pal·liar el dèficit que puga produir-se a Alacant.

La consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha ressaltat que per a la política hídrica del Consell, l'aigua de transvasament i la procedent de desaladoras són recursos complementaris que cal aprofitar amb la màxima eficiència.

Així mateix, ha demanat al Govern que isca de les urnes després del pròxim 26 de juny que treballe seriosa i serenament en la resolució dels problemes hídrics de la Comunitat Valenciana, amb criteris tècnics i visió integral, amb fonament científic, "perquè tenim recursos suficients per a garantir les necessitats hídriques, si els gestionem bé, en un marc de participació, diàleg i col·laboració interinstitucional".

Destacats