Cebrián constata que les prospeccions en busca del bacteri 'Xylella Fastidiosa' han donat resultats negatius

Guardar

'Xylella fastidiosa'
'Xylella fastidiosa'

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha informat els productors agrícoles i als planteristes sobre els resultats negatius obtinguts en la busca del bacteri Xylella Fastidiosa a la Comunitat Valenciana.

Ho ha fet durant la reunió de la Taula de Sanitat Vegetal, convocada per a donar a conéixer al sector la informació actualitzada de que disposa la conselleria sobre el seguiment del cas de Xylella Fastidiosa detectat en Balears. Acompanyada pel director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, i el director de l'IVIA, Enrique Moltó, Cebrián ha destacat el treball conjunt amb el ministeri d'Agricultura, el Govern autonòmic de les Illes Balears i també amb el de Catalunya, pel fet que el plançó detectat procedia d'un viver a Alcanar, a la província de Tarragona, que al seu torn té parcel·les de producció en el Baix Maestrat.

Respecte d'això, ha assenyalat que la conselleria va reaccionar immediatament després de ser avisada i s'han pres mesures addicionals al Pla de Contingència contra la Xylella fastidiosa ( clicar aquí ) que la pròpia conselleria va posar en marxa al juliol d'enguany, a través de què s'han fet més de 800 anàlisi, encara que ha recordat que ja es vénen adoptant mesures des de l'any passat. La consellera Cebrián ha volgut posar l'èmfasi en què les determinacions realitzades fins ara han resultant negatives, si bé la persistència del risc requerix continuar continuar amb les mesures previstes en el pla de contingència.

Les mesures addicionals han consistit en la presa de 129 mostres en cítrics, ametlers, cirerers i baladres en el viver d'Alcanar del que van partir els plançons a Manacor. A més, s'han mostrejat 50 punts en parcs, jardins i camins de poblacions del Baix Maestrat, principalment exemplars de Nerium, Rosmarinum, Laurus nobilis, Quercus, Olea, Spartium i Prunus avium. Així mateix, en xarxa de 19.600 trampes que té la conselleria en camp, s'han examinat intensament les situades al nord de la província de Castelló: tampoc s'han capturat vectors de Xylella fastidiosa.

El director general, Roger Llanes, ha assenyalat, per la seua banda, que les prospeccions continuaran en la comarca del Baix Maestrat , i ha afegit que la Conselleria disposa d'una àmplia xarxa de detecció que roman atenta i que és la més potent d'Europa.

A més, la conselleria ha convocat per a la setmana pròxima al Grup d'Experts en Xylella, compost per científics de reconegut prestigi amb àmplia experiència en la investigació en la matèria.

Al seu torn, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) treballa en l'actualitat en dos projectes d'investigació del bacteri per un import global de 14 milions d'euros.

Arxivat a:

Destacats