Cada vegada més faltes de respecte d'alumnes i més famílies que denuncien professors

El Defensor del Professor en la Comunitat alerta de l'increment de les baixes i depressions de docents davant la "conflictivitat en els centres"

Guardar

centro escolar
centro escolar

L'informe del Defensor del Professor en la Comunitat Valenciana corresponent al curs 2018-2019 reflecteix un "gran increment" de les faltes de respecte d'alumnes a professors, que pugen de del 6,25% de les incidències fins al 14,47%. Així mateix, l'estudi constata un creixement, encara que més lleuger --del 2,08% al 2,63%-- de les denúncies de les famílies a docents.

El servei del Defensor del Professor ha publicat les dades de les intervencions realitzades amb els docents en relació amb la situació de convivència escolar del curs passat. Aquest recurs, posat en marxa en 2005 pel sindicat ANPE, és un servei d'atenció immediata i gratuïta obert a tots els docents víctimes de situacions de conflictivitat i violència a les aules, recorda aquesta organització en un comunicat.

De les actuacions realitzades pel Defensor del Professor en el curs 2018-2019, el 48% correspon a professorat d'Educació Secundària, el 43% a Educació Primària, el 6% a Educació Infantil i el 3% a Formació professional i uns altres.

Quant a la tipologia dels casos atesos, es distingeixen els corresponents a les faltes de respecte dels alumnes, els relacionats amb amenaces i assetjaments dels pares i els que provenen de la interacció amb els companys de professió. Tot això fa que l'indicador de problemes per a fer classe, encara que ha disminuït, continua pràcticament estable respecte de l'informe anterior.

Sobre els alumnes, la radiografia apunta a un "gran increment de les faltes de respecte a professors", que augmenten del 6,25% al 14.47%. Respecte als pares, encara que disminueixen lleugerament els indicadors de les agressions, falses acusacions, amenaces i assetjaments respecte de l'informe anterior, puja el número de les denúncies d'aquests als docents, passant del 2,08% al 2,63%.

Quant als problemes relacionats amb els companys, s'observa un augment en els problemes amb equips directius, que passen d'un 10,42% a un 14,47% dels casos atesos. Quant a l'indicador de problemes per a donar la classe, es mantenen percentatges semblants en el curs actual, encara que baixa del 12,50% al 10,53%.

Des d'ANPE recalquen que aquestes situacions "comporten un important cost emocional per al docent, la qual cosa en moltes ocasions porta a una deterioració de la salut mental de mestres i professors".

Crida l'atenció que l'ansietat produïda per aquestes situacions, el 88%, en l'anterior informe del curs 2017-2018, haja disminuït fins al 53%, en favor de l'augment de les baixes i depressions dels docents, del 6% al 22% i del 6% al 8% respectivament en el curs 2018-2019. En aquest sentit, el sindicat adverteix que les baixes laborals "generen un cost per a l'administració i una modificació de la proposta pedagògica per als alumnes".

"És necessari que la societat en el seu conjunt prenga consciència de la situació de conflictivitat que es viu a les aules. L'Administració Educativa ha de ser cada vegada més conscient que la convivència escolar és un element de primer ordre per al bon funcionament de la comunitat educativa", subratllen.

"NORMES CLARES"

ANPE considera "prioritari" l'establiment d'unes "normes clares que regulen aquesta convivència escolar i que acaben amb les inacceptables conductes cap a una professió d'aquest calat social, afavorint una vertadera interiorització de valors, actituds i normes en els alumnes i en el conjunt de la societat".

En aquest punt, reiteren la necessitat d'elaboració d'un Pla Estratègic de Millora de la Convivència Escolar que hauria de comptar amb l'activació d'un Observatori de Convivència Escolar; la "ineludible obligació d'informar per part dels equips directius, davant el coneixement d'un fet que poguera ser constitutiu de delicte; un programa de prevenció d'assetjament escolar i un pla de detecció precoç dels problemes de convivència en els centres educatius i l'actualització del Decret de convivència, vigent des del 2008, a la Comunitat Valenciana, amb mesures organitzatives que corregisquen aquestes situacions.

Igualment, insten a l'establiment de protocols d'actuació que siguen àgils, davant agressions al personal docent dels centres sostinguts amb fons públics; crear un pla específic de formació del professorat per a la prevenció i detecció de conflictes relacionats amb la convivència escolar; i oferir l'assistència jurídica i psicològica gratuïta per als docents agredits, mitjançant convenis de col·laboració amb els Col·legis professionals d'advocats i psicòlegs, per als professors víctimes d'assetjament.

Destacats