Bravo explica als ajuntaments el projecte que transformarà els jutjats de pau en oficines d'orientació jurídica i mediació

Guardar

gabriela bravo empleo temporal
gabriela bravo empleo temporal
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha exposat el projecte de Justícia de Proximitat que transformarà els jutjats de pau dels 96 municipis de més de 7.000 habitants (el funcionament dels quals depén de la Conselleria) en oficines que oferiran informació i orientació jurídica i de mediació. En aquestes oficines es donarà a la ciutadania una resposta ràpida als seus dubtes de caràcter jurídic i a les seues necessitats de tramitació administrativa sense necessitat de desplaçar-se a les localitats que són cap de partit judicial.Bravo ha explicat aquest projecte a uns 50 càrrecs electes, funcionaris de l'administració local i jutges de pau que han participat en la 'Jornada sobre Justícia de Proximitat i Mediació', coorganitzada amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), amb la qual es vol donar a conéixer aquest projecte en l'àmbit municipal. En la inauguració de la jornada, també ha participat el president de la FVMP, Rubén Alfaro, a qui Bravo ha agraït la implicació d'aquest organisme a l'hora de difondre la iniciativa.La consellera ha explicat que el que es pretén amb el projecte de Justícia Pròxima és: "que aqueix servei públic de la Justícia siga present en cada poble de la Comunitat. Igual que cada ciutadà té dret a un centre de salut amb els serveis bàsics, volem traslladar el mateix a l'àmbit judicial. Que independentment d'on es residisca i per molt allunyat que s'estiga, la ciutadania compte amb els serveis de l'administració de Justícia perquè el lloc de residència mai ha de ser un factor de desigualtat".Bravo ha assegurat que precisament la clau està en redimensionar els jutjats de pau, uns jutjats que, hui dia, són "desconeguts i de caràcter residual". Per això: "Volem dinamitzar-los i convertir-los en vertaderes Oficines de proximitat perquè qualsevol ciutadà o ciutadana puga disposar d'un servei d'orientació jurídica i d'un servei de mediació al seu abast"."S'obri una finestra diferent a la ciutadania- ha assenyalat la consellera- perquè la Justícia puga arribar a cada poble i es resolguen problemes abans de trepitjar una seu judicial. Així es guanyarà en rapidesa, en qualitat de vida, ja que es fomenta la cultura del diàleg i suposa un estalvi econòmic tant per a la ciutadania com per a l'administració".

Projecte pioner

El procés de modernització dels jutjats de pau per a reconvertir-los en les Oficines de proximitat s'ha convertit en un projecte pioner a nivell estatal. En aquest sentit la Conselleria s'ha avançat al Ministeri de Justícia que en l'avantprojecte de Llei orgànica d'Eficiència Organitzativa preveu la reconversió dels Jutjats de Primera Instància en Oficines de Justícia en els Municipis.En la Comunitat Valenciana aquest servei és ja una realitat en les localitats de Cox, Monforte del Cid, Foios, Pobla de Farnals i Utiel i al setembre s'estendrà a altres 15 municipis. L'objectiu és portar aquests serveis de Justícia de Proximitat als jutjats de pau dels 96 municipis de més 7.000 habitants de la Comunitat.
Destacats