Ábalos afirma que les autopistes 'rescatades' no eixiran al mercat abans que acabe l'any

Guardar

abalos_congreso
abalos_congreso

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha anunciat que les autopistes fetes fallida revertides a l'Estat en 2018 no eixiran al mercat abans que acabe l'any, ja que encara no existeix una oferta "atractiva".

Ábalos ha recordat que la Societat Estatal d'Infraestructures Terrestres (Seittsa), empresa de titularitat pública, va assumir per conveni la gestió de les autopistes a proposta del Govern anterior, però que perquè aquestes isquen al mercat es necessita una oferta "atractiva" per a poder licitar-les.

En aquest context, Foment ha destacat que "es faran les coses ben" i que, actualment, el dèficit ja està comptabilitzat, per la qual cosa la resolució d'aquesta qüestió "no serà immediata".

Així mateix, el ministre de Foment ha explicat que el Govern apostarà per un acord de sostenibilitat per a finançar el manteniment i millora de la xarxa d'autopistes, durant la seua intervenció en el desdejuni informatiu del Fòrum de la Nova Economia.

L'Executiu ha ressaltat que cercarà aplicar un model que, partint de la igualtat territorial, permeta la sostenibilitat financera i mediambiental en la totalitat de la xarxa. "No és una qüestió d'autofinançament de les infraestructures, sinó també de manteniment", ha assenyalat Ábalos.

En aquest sentit, el ministre ha remarcat que no pot ser que hi haja territoris a Espanya que seguisquen amortitzant infraestructures que ja no s'han d'amortitzar i ha assegurat que el Govern no permetrà que uns ciutadans paguen més que uns altres.

El Govern ha rescindit el contracte i, per tant, es comença afrontar el pagament de la RPA (Responsabilitat Patrimonial de l'Administració), de sis de les nou vies fetes fallida.

Es tracta de les quatre radials de Madrid (dues d'elles en un mateix contracte), de la M-12 Eix Aeroport, que uneix la capital amb l'aeroport, de l'AP-36 Ocaña-La Roda, i del tram de l'AP-7 entre Cartagena i Vera.

El contracte per a relicitar les autopistes no podrà fer-se fins a 2019, i no enguany com inicialment estava previst, atés que els plecs del concurs encara no estan llests i encara queda un "llarg i complex procés" per a comptar amb ells.

Les nou autopistes fetes fallida, que es completen amb l'AP-41 Madrid-Toledo i la Circumval·lació d'Alacant, copen quasi una cinquena part (570 quilòmetres) del total de la xarxa viària de pagament. La seua construcció va suposar una inversió de 7.000 milions i sumen deute de 3.200 milions.

Les vies van començar a presentar dificultats al començament de la crisi pels sobrecostos de les expropiacions i el desplome dels tràfics, i en 2012 van començar a fer fallida en cadena.

Tots els governs que s'han succeït des de llavors han dissenyat diferents plans de rescat que no van acabar de prosperar fins que la recuperació dels tràfics per fi de la crisi va permetre a l'anterior ministre plantejar el projecte de 'rescat' i posterior relicitació actualment en marxa.

Arxivat a:

Destacats