• Home

 • Com actuar davant símptomes de COVID-19

COM ACTUAR DAVANT SÍMPTOMES DE COVID-19

Com actuar si tinc símptomes de Covid-19

El Covid-19 s'ha convertit en una pandèmia que ja afecta milers de persones. La prevenció és clau per frenar l'expansió del virus. No obstant això, si tenim símptomes o hem donat positiu en la prova de l'Covid-19, és imprescindible que es duguin a terme una sèrie de pautes per evitar nous contagis i, d'aquesta manera, doblegar el virus.

Els símptomes més comuns de l'Covid-19 inclouen febre, tos i sensació de falta d'aire. En alguns casos també pot haver-hi símptomes digestius, com diarrea o dolor abdominal. Així, en cas de sospita, les autoritats sanitàries recomanen no sortir de casa i, per descomptat, adoptar les següents mesures.

QUÈ FAIG SI TINC SÍMPTOMES DE COVID-19

A la Comunitat Valenciana, la Generalitat ha habilitat el telèfon 900 300 555 per atendre aquelles persones que presentin símptomes respiratoris - febre, tos o sensació de falta d'aire -, hagin estat, en els darrers 14 dies, en una zona de risc o hagin tingut contacte estret amb una persona que hagi donat positiu en la prova de coronavirus.

En aquest sentit, serà fonamental contactar amb aquest servei telefònic i romandre a casa fins a nova ordre. Els serveis sanitaris valoraran l'estat de salut, els antecedents i el possible contacte amb altres casos per determinar de quina manera actuar, i traslladar-tota aquesta informació a la persona que s'ha posat en contacte.

A més, des del web de Sanitat, es podrà sol·licitar una cita directa amb el centre de salut en cas de presentar símptomes clínics compatibles amb el coronavirus. Per això, tan sols caldrà introduir el número SIP, la data de naixement i confirmar el telèfon de contacte. Aquest tràmit es podrà realitzar o a través del web san.gva.es o mitjançant l'app GVA Coronavirus.

Finalment, també s'ha llançat un autotest que, a través d'unes senzilles preguntes, t'informa sobre què has de fer en cas de tenir símptomes semblants als que provoca el Covid-19. Aquest autotest està disponible al web de la Conselleria de Sanitat.

COM ACTUAR SI ESTIC EN AÏLLAMENT DOMICILIARI

Si presentes símptomes o ets un cas lleu de Covid-19, és possible que t'hagin recomanat aïllament domiciliari. D'aquesta manera, bé estant sol o acompanyat, Sanitat recomana una sèrie de pautes a seguir:

 • Disposar d'un telèfon mòbil o intercomunicador a l'habitació en què passis la major part del teu temps.
 • Utilitza freqüentment productes d'higiene de mans.
 • Tingues una galleda d'escombraries, de pedal, a l'habitació o cambra de bany que utilitzis.
 • Tenir una ventilació adequada en l'estada directa al carrer. No han d'existir corrents forçades d'aire provinents de sistemes de calor o refrigeració.
 • Canviar periòdicament les tovalloles sempre que estiguin humides.
 • Disposar d'una habitació només per al pacient o, si no, una estada en la qual es pot assegurar els 2 metres de distància. La porta sempre haurà d'estar tancada.
 • No compartir bany o, si no, desinfectar-abans que el facin servir la resta de convivents.

Així mateix, si has de rebre visites domiciliàries és imprescindible que mantinguis la distància de seguretat i segueixis les pautes d'higiene, que facis ús de la mascareta i que no comparteixis estris personals com tovalloles o coberts.

Recomanacions generals de neteja

Des Sanitat aconsellen netejar diàriament les superfícies que es toquen sovint amb baietes sol ús i lleixiu, així com ventilar, al menys cinc minuts, les diferents habitacions de la casa. Pel que fa a la vaixella, es recomana fer ús del rentaplats en un programa que arribi als 60º de temperatura. Finalment, és important no sacsejar la roba, sinó ficar-la directament a la rentadora o en una bossa hermètica fins a la seva rentat.
A l'acabar la neteja de la llar, rebutjar els guants i la màscara, tirant-los a les escombraries en una bossa de plàstic tancada, i rentar-se les mans.

QUÈ PASSARÀ DESPRÉS DE QUEDAR AÏLLAT?

En 24 hores, un professional de centre de salut es posarà en contacte per indicar-te una sèrie de pautes. Si passat aquest temps no has rebut cap trucada, pot ser que el telèfon no sigui el correcte o que hi hagi una demora. En aquest cas, podràs trucar a l'900.300.555 per registrar la reclamació. A partir d'aquest moment, rebràs trucades periòdiques del teu centre de salut per valorar la teva situació.

Quan els símptomes desapareguin, i hagin passat 14 dies, es considerarà superada la infecció. Llavors, serà el moment de que el professional sanitari et confirmi l'alta mèdica.

En canvi, si durant l'estat d'aïllament domiciliari dels símptomes empitjoressin, hauràs de trucar a l'112 per rebre assistència. Les condicions d'empitjorament que es poden donar són: dificultat respiratòria, febre continuada per sobre de 39º sense que els antitèrmics (paracetamol i similars) la rebaixin o qualsevol altre signe de gravetat, com alteració de la consciència.

NECESSITO MEDICAMENTS I NO PUC SORTIR DE CASA

En cas d'estar aïllat per símptomes o pertànyer als col·lectius de risc, la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics, ha posat en marxa el telèfon 900.362.236 per sol·licitar el servei d'enviament de medicaments a domicili.

SI NECESSITES CONTACTAR AMB EL CENTRE DE SALUT

Des de la Generalitat, a més, informen de la possibilitat de sol·licitar consulta telefònica amb el teu centre de salut, bé trucant a el centre o mitjançant l'app GVA + Salut, quan necessitis ser vist per un professional sanitari per canvis en el teu estat de salut; necessitis receptes del teu tractament; necessitis recollir parts de baixa o justificants, així com recollir resultats de proves realitzades. En aquest cas, després de sol·licitar la cita, t'atendrà o personal administratiu o personal sanitari per atendre la teva sol • licitud i decidir si cal donar-te cita presencial.

D'aquesta manera, si has d'acudir a centre de salut, hauràs de complir les següents mesures:

 • Vés únicament si tens cita i a l'hora que t'han citat.
 • Va sol, excepte si necessites ajuda o acompanyes a un menor.
 • És obligatori l'ús de màscares i desinfectarte les mans a l'entrar.
 • Respecta sempre la distància de seguretat.
 • Espera a ser atès en els llocs habilitats.
 • Primer, passaràs un control a l'entrada. Si la teva cita és per un assumpte administratiu, t'atendrà personal administratiu. Altrament, t'atendrà el professional sanitari.

 

El més llegit