La Diputació aprova 153 obres de millora en espais i serveis públics dels pobles de la Safor

Guardar

Obres a Oliva
Obres a Oliva

La Diputació de València ha donat llum verda a 153 projectes de millora d'espais i serveis públics presentats per una trentena d'ajuntaments i les mancomunitats de la Safor, amb una aportació de més de 14 milions d'euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg dels pròxims mesos, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d'Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d'euros.

El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou més d'un centenar de projectes presentats per 30 consistoris de la comarca, tots menys Gandia, que en la seua condició de gran ciutat disposarà d'una línia de subvenció per a projectes específics. Ròtova, amb 11 sol·licituds validades, encapçala un llistat en el qual Rafelcofer, la Font d'en Carròs i Beniflà li seguixen amb nou actuacions aprovades. En l'altre extrem apareixen Xeraco, el Real de Gandia i l'Alqueria de la Comtessa, que han optat per destinar els fons provincials a un únic projecte de major quantia.

Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l'eliminació de la burocràcia i l'ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas de la Safor, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu intent de “agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.

El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.

Infraestructures i urbanisme

Una altra de les característiques d'este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l'eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l'accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d'estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d'aigua potable i la instal·lació d'enllumenat eficient en la zona.

Precisament esta fórmula combinada és la que ha utilitzat Palma de Gandia per al seu projecte de reurbanització de l'Avinguda San Cristóbal, amb una inversió de 320.000 euros. Entre les obres amb major pressupost del pla de la Diputació a la comarca destaquen la pavimentació i reforma del Passeig Joan Fuster d'Oliva, amb prop de 800.000 euros; la construcció d'un centre polivalent per a empreses i serveis en l'avinguda Hort Mandarí de Xeraco (600.000 euros); el cobriment del col·lector Marjaletes a Tavernes de la Valldigna (530.000); la rehabilitació de la llar del jubilat del Real de Gandia (465.000); l'ampliació del carrer Assagador i la recuperació del safareig i zona verda a Daimús (450.000); i la rehabilitació de l'antic magatzem de taronges per a ús municipal a l'Alqueria de la Comtessa (400.000 euros).

En xifres globals, el ple provincial ha aprovat 47 obres de millora en infraestructures i serveis públics sol·licitades pels ajuntaments de la comarca. Li seguixen les actuacions d'urbanisme i accessibilitat (33); les vinculades a l'eficiència energètica (24); les intervencions en instal·lacions esportives (18); l'adequació de zones verdes i parcs infantils (12); i les obres de millora en xarxes de sanejament (10) i camins (9).

En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d'alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d'executar-se”. En este apartat s'emmarquen la urbanització del cementeri ampliat de Benirredrà (140.000 euros); la millora de l'entorn del camposanto de Bellreguard (165.000); i la via verda construïda entre el cementeri i el camí Navesa d'Ador (145.000 euros).

Altres actuacions a la comarca

Les actuacions projectades pels ajuntaments de la Safor abasten diferents àmbits. Guardamar, per exemple, destinarà part de la seua assignació a un nou edifici sociocultural polivalent, amb una inversió de 275.000 euros, la mateixa quantitat que Miramar emprarà en la terminació de la conversió en zona de vianants del carrer Major i la renovació de la xarxa d'aigua potable en diversos carrers del nucli urbà. Vilallonga, per part seua, construirà un escenari en la zona verda del sector B (250.000 euros).

En l'àmbit del patrimoni i els serveis públics també trobem obres d'envergadura, com la reforma de l'edifici de les antigues escoles a Almoines i el recinte exterior (180.000 euros); la reurbanització de la plaça Boamit a Potries (175.000) i del carrer Mercat en Beniarjò (180.000); l'adquisició d'un solar per a l'auditori municipal d'Ador (170.000); la reforma del trinquet del col·legi Francesc Carròs de la Font d'en Carròs (120.000); la creació d'un espai jove en una nau municipal de Ròtova (140.000); i la millora de l'accessibilitat en l'amfiteatre de Barx (170.000 euros).

Sense abandonar la comarca, trobem més d'una vintena d'actuacions d'eficiència energètica, entre elles la instal·lació de plaques solars en el bar municipal i el centre social d'Almiserà. I quant a les mancomunitats, han sigut aprovats per Diputació altres cinc projectes, entre ells la remodelació del gual del riu Vaca proposada per la Mancomunitat de la Valldigna; i l'adquisició d'un local a Gandia per a ús administratiu per part de la Mancomunitat de la Safor.

Destacats