Prop de 200 ajuntaments podran recuperar l'IVA que van pagar a Hisenda per assessorament tècnic

El Tribunal Económico y Administrativo Regional (TEAR) emet la primera sentència a favor d'Alcàntera de Xúquer, que obri el camí a la resta de consistoris després de la reclamació promoguda per la Diputació

Guardar

Diputació de València
Diputació de València

Prop de 200 ajuntaments valencians podran recuperar l'IVA que van pagar a Hisenda per l'assessorament tècnic de personal laboral que ja cotitzava a la Seguretat Social. La sentència del Tribunal Económico y Administrativo Regional (TEAR), que depén precisament del Ministeri d'Hisenda, a favor de l'Ajuntament d'Alcàntera de Xúquer obri el procés de devolució impulsat per la Diputació de València en considerar que els consistoris "no han de pagar dues vegades pel mateix servei", segons explica la responsable d'Assessorament Municipal, Amparo Orts.

Els tècnics de la corporació provincial estimen que els municipis de menys de 5.000 habitants podran recuperar en total uns sis milions d'euros que van pagar en el seu moment a Hisenda en concepte d'assessorament tècnic, a través de la contractació de "professionals que al principi eren autònoms i que el Suprem va considerar personal laboral que, per tant, estava donat d'alta en la Seguretat Social", afig la responsable provincial, qui va impulsar la reclamació de recuperar l'IVA recaptat per Hisenda al costat del president de la Diputació, Toni Gaspar, i els tècnics de l'àrea.

La resolució del TEAR de 5 de juliol d'enguany en favor d'Alcàntera de Xúquer confirma que el plantejament de la Diputació que no era procedent pagar doblement per la prestació del mateix servei era correcta, i obri el camí a la resta de consistoris que van abonar l'IVA entre 2012 i 2015 pels serveis d'arquitectes, enginyers, advocats i altres professionals als quals el Suprem va qualificar de personal laboral arran de les denúncies interposades per la Inspecció Provincial de Treball en els anys 2016 i 2017.

Antecedents

L'origen del contenciós el trobem en la prestació de serveis tècnics als 185 municipis de la província de menys de 5.000 habitants que oferia la Diputació als ajuntaments a través d'una sèrie de convenis amb els col·legis professionals. Aquests tècnics especialitzats en Arquitectura, Dret o diferents enginyeries resultaven de vital importància per a xicotets consistoris que no podien disposar d'aquests perfils entre el seu personal, i van vindre desenvolupant el seu treball per als consistoris com a autònoms fins que Inspecció de Treball va reclamar la seua condició de personal laboral.

Entre 2016 i 2017 es van multiplicar les denúncies als consistoris per part d'Inspecció de Treball i s'obriren 170 procediments que es van anar resolent en els tribunals de manera independent. Les primeres sentències van augmentar encara més la confusió sobre la idoneïtat del model, ja que uns tribunals van dictaminar en favor de l'òrgan dependent del Ministeri de Treball i altres dels ajuntaments demandats.

El conflicte l'acabaria resolent el Tribunal Suprem, que en 2020 va unificar la doctrina considerant que la relació dels professionals amb els consistoris en els quals presten els seus serveis és laboral. En eixe mateix moment, la Diputació va recomanar als municipis continuar amb els processos judicials que s'havien suspés, donant per fet que les sentències serien desfavorables, amb la finalitat de tancar el primer front obert en els tribunals i iniciar un segon procés per a recuperar els diners indegudament pagats pels consistoris en concepte d'IVA.

Segons la Llei de l'impost sobre el valor afegit, només està subjecta a l'IVA la prestació de serveis per professionals i no "els serveis prestats per persones físiques en règim de dependència derivat de relacions laborals", situació en la qual ens trobem després de la intervenció del Tribunal Suprem.

Suport de la Diputació

L'àrea d'Assessorament Municipal que dirigeix Amparo Orts i abans Conxa García es va posar des del primer moment a la disposició dels ajuntaments afectats per a garantir la prestació del servei, adaptar-lo al marc legal establit pels tribunals i pal·liar l'impacte econòmic que el procés poguera tindre en les arques locals.

La corporació ha remés una circular a tots els ajuntaments afectats informant sobre la sentència d'Alcàntera de Xúquer i els passos a seguir per a presentar la reclamació davant Hisenda, que bàsicament consisteix a reflectir els diners pagats entre 2012 i 2015 en concepte d'IVA per l'assessorament de professionals tècnics i adjuntar les corresponents factures. En la missiva, es recorda als responsables locals que el període de prescripció es va iniciar arran de la sentència del Suprem de fa una mica més d'un any, la qual cosa permet als consistoris disposar de termini suficient per a presentar les seues reclamacions.

La diputada d'Assessorament Municipal, Amparo Orts, insta els alcaldes i alcaldesses a "seguir les indicacions que reben dels tècnics de la Diputació per a recuperar els diners que van pagar en el seu moment a Hisenda en concepte de l'IVA, una vegada ha quedat clara en els tribunals la doctrina a seguir i el model que ha d'aplicar-se per a la prestació de l'assessorament tècnic".

En paral·lel, la corporació provincial ha canviat el funcionament substituint els convenis amb col·legis professionals per la contractació de funcionaris interins que reforcen el seu servei d'Assistència Tècnica, que actualment atén directament les necessitats dels ajuntaments de menys de 900 habitants, amb la intenció d'ampliar progressivament el servei a municipis de major població.

Arxivat a:

Destacats