Ontinyent signa un conveni de col·laboració per a impulsar el projecte de restauració del riu Clariano

L'actuació, engegada setembre del passat any, compta amb un pressupost que supera el mig milió d'euros i té un termini d'execució de 42 mesos

Guardar

Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent, i Miguel Polo, president de la Confederación Hidrográfica del Júcar, signant l'acord.
Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent, i Miguel Polo, president de la Confederación Hidrográfica del Júcar, signant l'acord.

La Confederación Hidrográfica del Júcar, O.A. (CHJ) i l'Ajuntament d'Ontinyent han signat aquest matí el conveni de col·laboració per al projecte de restauració del riu Clariano, en el tram comprés entre el Pont Vell i el Pont Nou de la localitat. Es tracta d'una actuació que té l'objectiu de millorar la resposta davant possibles inundacions, així com millorar la continuïtat fluvial. Els treballs, que van arrancar el passat mes de setembre, compten amb un pressupost que supera el mig milió d'euros i tenen un termini d'execució de 42 mesos.

El document signat aquest matí permet formalitzar la col·laboració entre ambdues Administracions. D'aquesta manera, l'Organisme es compromet a la cessió gratuïta de la passarel·la per als vianants inundable que pròximament es construirà en el riu Clariano. Per la seua banda, l'Ajuntament d'Ontinyent posa a la disposició de la Confederació els terrenys necessaris per a dur a terme el projecte i també es compromet al manteniment de l'espai fluvial restaurat, és a dir, a la seua neteja, renovació i conservació, una vegada finalitzen les obres.

El president de la Confederación Hidrográfica del Júcar, Miguel Polo, i l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, han sigut els encarregats de signar un conveni. "Una de les mesures incloses en el Pla de Gestió del Risc d'Inundació és la desclassificació del sòl afectat per risc de risc d'inundació i és el que ha fet ací, eliminant l'ús residencial en la zona baixa del barri de Cantereria", ha explicat Polo. Per aquest motiu el president de l'Organisme ha qualificat de "fita històrica" un projecte que permet "retornar al riu l'espai que mai va haver de perdre".

L'alcalde d'Ontinyent ha tingut paraules d'agraïment per a la CHJ i especialment per les "facilitats i implicació personal de Miguel Polo amb aquest projecte". "Apostem per ser exemple en la lluita contra el canvi climàtic transformant el jaç del Clariano en una zona verda que, a més, gràcies a la passarel·la, serà un punt de trobada entre els barris de San José i Sant Rafael", ha comentat Jorge Rodríguez.

Una actuació que supera el mig milió d'euros de pressupost

Abans de la signatura del conveni de col·laboració, el Comissari d'Aigües, Marc García, ha explicat al costat del director del projecte, Emilio Real, els detalls dels treballs de restauració que s'estan duent a terme en el riu Clariano. L'actuació abasta una superfície que ronda els 30.000 metres quadrats, equivalent a una longitud fluvial de 575 metres i compta amb un pressupost que supera el mig milió d'euros.

García ha destacat la importància d'una actuació que té un clar objectiu ambiental i de seguretat, però que també té un marcat "caràcter social". "Millorem la continuïtat fluvial del Clariano, però també habilitem un espai que podrà ser gaudit pels veïns d'Ontinyent. El parc inundable plantejat per l'Ajuntament es convertirà en una bonica zona verda per al poble, un espai que tindrà una sendera fluvial i una passarel·la per als vianants inundable que connectarà els dos marges del riu", ha explicat.

Les primeres labors de restauració van començar el mes de setembre i es van centrar en la neteja del llit, amb la retirada d'enderrocs i vegetació morta, i l'eliminació d'espècies exòtiques invasores, majoritàriament Arundo donax. "Els treballs estan bastant avançats i en alguns trams ja es pot veure la cobertura temporal opaca de geotèxtil, que té l'objectiu d'eliminar la capacitat de proliferació de les canyes existents", ha comentat Real. Després d'un període mínim d'un any i mig, es procedirà a la retirada de la cobertura i a la plantació de vegetació autòctona de ribera.

D'altra banda, la Confederación ha realitzat altres labors contemplades en el projecte, com la demolició d'un xicotet mur de més de 100 metres de longitud en el marge esquerre del riu i també ha reduït la secció del vial en aqueixa zona, passant d'una amplària de sis metres a tres, amb l'objectiu d'ampliar l'àrea d'inundació. Pendents queden altres treballs, com la construcció de la passarel·la per als vianants inundable que connectarà els dos marges del riu i la consolidació de la sendera fluvial en el marge dret.

Destacats