“Ontinyent Participa” obrirà el dilluns la fase de recepció de propostes per a la seua 11ª edició

Guardar

Nova convocatòria d'"Ontinyent Participa"
Nova convocatòria d'"Ontinyent Participa"

“Ontinyent Participa”, el procés de pressupostos participatius impulsat per l’Ajuntament d’Ontinyent, obrirà el pròxim dilluns 10 de febrer la fase de recepció de propostes per a la que serà la seua 11ª edició des de la posada en marxa de la iniciativa en 2013 (anualment excepte l’any de la pandèmia). L’alcalde, Jorge Rodríguez, i la regidora de Ciutadania, Inma López, presentaven este dijous una nova convocatòria del procés, que des de la seua posada en marxa ha invertit més de 4,4 milions d’euros en 43 projectes escollits per més de 45.000 votants.

En la presentació, que tenia lloc en la zona d’esplai de la Biblioteca Central, recentment reformada amb fons precisament de l’anterior edició d'“Ontinyent Participa”, Jorge Rodríguez recordava que el procés “al llarg de tots estos anys ha anat vivint diferents etapes, des de començar amb un pressupost molt ajustat fins a permetre l'entrada de grans obres com la de Sant Antoni, fins al model actual en el qual s'ha apostat per obres que es puguen desenvolupar al llarg d'un any”, un canvi que es va introduir per evitar allargar les execucions durant anys i que això poguera afectar a la participació, i que a més permet abordar un major nombre de propostes.

L’alcalde també recordava que al llarg de tot este temps “hem tingut l'oportunitat d'anar a moltes ciutats a explicar este programa, participant en fòrums de participació ciutadana, en què s'ha exposat esta fórmula com un model d'èxit, i a més hem vist com esta mateixa fórmula va replicant-se a diferents ciutats, la qual cosa demostra el seu encert”. Jorge Rodríguez posava en relleu “l’altíssim nivell d’execució del programa, que el dota de fiabilitat i credibilitat”, i aprofitava per a animar a la ciutadania a presentar les seues propostes, puntualitzant que “és un moment especialment interessant, perquè moltes vegades la gent pensa que si les seues propostes no passen i ser filtre tècnic queden en el calaix i s'obliden, però l'Ajuntament es nodrix també d'estes propostes i moltes d’elles també acaben convertint-se en realitat”.

Inma López es mostrava orgullosa de la participació mitjana en totes les edicions, superior a 4700 persones, apuntant que “la gent creu en el procés Ontinyent Participa perquè veuen en els seus propis ulls que allò que es vota es fa al 100%”. La regidora detallava quin serà el cronograma per a l’edició d’enguany, que arranca amb la fase propositiva del 10 al 23 de febrer, on la ciutadania major de 16 anys podrà proposar en la web Ontinyentparticipa.es les seues propostes. la fase II es durà a terme una anàlisi amb els tècnics i tècniques municipals per comprovar quines propostes s'ajusten a les bases del programa i determinar els seus costos aproximats, del 24 al 28 de febrer. Posteriorment, se celebraran els consells sectorials del 3 a l'11 de març, on cadascú d'ells triarà una proposta d'entre les que hagen passat la fase tècnica. Una vegada aprovades les 10 propostes finalistes pel Consell de la Ciutat,) del 13 al 27 de març, les persones majors de 16 anys empadronades a Ontinyent podran votar telemàticament.

La regidora destacava que “per a nosaltres és important continuar fomentant la participació dels i les joves per consolidar la participació, i aconseguir xifres tan elevades com les que hem registrat fins ara. El vot depén de diferents variables, però els dos últims anys hi han hagut tres factors claus: la dinamització del procés, la facilitació del vot mitjançant la web i la mobilització de les associacions proposants”. Inma López destacava també la universalitat del procés, que permet participar a tot el veïnat major de 16 anys, i que siga vinculant, ja que qualsevol persona pot veure materialitzada la seua idea.

López recordava que per a presentar les propostes i que siguen tècnicament viables, han de tindre un caràcter mediambiental, igualitari, educatiu, d'oci o de millora per a la ciutat, i no han de superar el pressupost establit per proposta, perquè puguen ser executades amb la rapidesa més gran possible. La regidora exposava que esta última modificació del límit del pressupost que es va fer fa uns anys “ens ha permés comprovar que ha sigut un canvi que ha funcionat correctament, ja que amb la limitació d'un pressupost màxim de 48.000 euros per a inversions o 18.000 euros en cas de despesa corrent, hem pogut desenvolupar accions per al dia a dia de les persones i s'han pogut realitzar en un temps reduït”.

En este sentit, feia referència expressa a les 5 propostes guanyadores del 2024 que s’han executat en un l’any natural, inclòs l'increment de desfibril·ladors a instal·lacions esportives municipals, les actuacions de foment d'oci juvenil, la neteja de la serra de Sant Esteve, l'adaptació de zones als parcs per a xiquets i xiquetes amb TEA i TDAH, i la realització de millores (4:53) en les biblioteques municipals. A més a més, destacava que també s’ha portat a terme la sisena proposta guanyadora al Centre Intergeneracional del DELME, amb el seu programa de gestió que té com a objectiu millorar l'envelliment actiu i les relacions intergeneracionals i comunitàries.

Destacats