Torrent escometrà obres per a millorar l'accessibilitat, seguretat i eficiència energètica de l'Ajuntament

Guardar

Obres a l'Ajuntament de Torrent
Obres a l'Ajuntament de Torrent

L'Ajuntament de Torrent ha anunciat la reforma de l'edifici consistorial, que ja ha complit 50 anys este 2024. Les obres, que començaran en els pròxims mesos tenen com a objectiu principal millorar l'accessibilitat, la instal·lació de nous ascensors, la seguretat enfront d'incendis i l'eficiència energètica de l'edifici, així com posar en valor el patrimoni artístic que alberga.

A més, el consistori està licitant un contracte de manteniment integral d'edificis municipals, del qual mancava i adaptarà tots els edificis municipals a l'accessibilitat i protecció enfront d'incendis que marca la llei.

Concretament en l'edifici de l'Ajuntament de Torrent es realitzaran millores en la segona planta, que és l'única que continua intacta des de 1974. Es posarà en valor el mural a dues cares situat en el celobert, obra de Manuel Hernández Mompó, Premi Nacional d'Arts Plàstiques i que va comptar amb la col·laboració del famós ceramista, Enric Mestre. Es repararan les juntes del mural, el paviment del pati i es recuperarà la pèrgola que el cobria. A més, es crearà una zona més amable per a poder rebre tant a autoritats que visiten el consistori com als mateixos veïns.

La reforma de l'edifici consistorial de Torrent és un exemple del compromís de l'Ajuntament amb l'accessibilitat, la seguretat i la sostenibilitat. Les obres que es duran a terme permetran millorar la qualitat de vida dels empleats públics i dels ciutadans que acudixen a l'Ajuntament a realitzar els seus tràmits, al mateix temps que es contribuïx a la preservació del patrimoni cultural de la ciutat i a la reducció de l'impacte ambiental de l'edifici.

L'Ajuntament de Torrent no reformarà els despatxos de l'alcaldia, que conservaran el seu disseny original de 1997 i el mobiliari de l'època. No obstant això, sí que s'escometran les obres necessàries per a adaptar l'edifici a la normativa vigent en matèria d'accessibilitat i seguretat. A més, s'adquiriran dos nous ascensors moderns per a reemplaçar els antics, un dels quals no funciona i es duran a terme millores en l'eficiència energètica de l'edifici.

L'edifici de l'Ajuntament de Torrent, construït en 1974 pels arquitectes Pablo Soler Lluch i Francisco García González amb la col·laboració del prestigiós interiorista José Martínez Peris, va ser una icona de l'arquitectura moderna de la ciutat. En el seu moment, va ser un referent quant a disseny, mobiliari i art, i la seua construcció va ser recollida en la portada i diverses pàgines de la revista "Temes d'Arquitectura i Urbanisme" de 1974.

Després de la seua adquisició per part de l'Ajuntament de Torrent en 1997, s'han realitzat algunes reformes parcials, però la segona planta no s'ha remodelat des de la seua construcció original.

Recuperació del poc patrimoni que queda en l'edifici

La llavors Caixa d'Estalvis de Torrent va invertir en la compra de quadres, escultures i murals de grans artistes, emportant-se este patrimoni que era de la caixa, quan l'edifici va ser venut en 1997 a l'Ajuntament.

Una de les poques obres recuperades va ser en 2014, sent alcaldessa Amparo Folgado quan es va tornar a instal·lar en el hall de l'Ajuntament, l'escultura "Estrella de Luz", d'Andreu Alfaro i que forma part de la col·lecció del Banc Sabadell. Ara es posarà en valor el mural a dues cares del prestigiós dissenyador Manuel Hernández Mompó.

L'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha assenyalat que "les obres a l'Ajuntament de Torrent i la resta d'edificis municipals són necessàries per a millorar les condicions de treball dels empleats públics i l'atenció als ciutadans. A més, és el nostre deure preservar i posar en valor el patrimoni amb el qual compta la ciutat de Torrent".

La reforma de l'edifici de l'Ajuntament de Torrent és un projecte ambiciós que permetrà millorar l'accessibilitat, la seguretat i l'eficiència energètica de l'edifici i de la resta d'edificis municipals, al mateix temps que es contribuïx a la preservació del patrimoni cultural de la ciutat.

Destacats