Torrent combat a la canya comuna en el barranc de l'Horteta

Guardar

barranc de l’Horteta Torrent
barranc de l’Horteta Torrent

L'Ajuntament de Torrent, en col·laboració amb la Fundació Limne, ha posat en marxa un projecte per a la gestió de 2.500 metres quadrats del barranc de l'Horteta, amb l'objectiu de minimitzar la capacitat de rebrot de la canya comuna, una de les plantes al·lòctones invasores més nocives a les quals s'enfronten els rius i barrancs mediterranis, pel fet que desplaça a la vegetació autòctona del seu marge i fins i tot s'apodera del llit, reduint notablement la capacitat de desguassar davant grans avingudes.

"La canya emmagatzema reserves sota terra per la qual cosa llevar simplement la part aèria no sempre presenta resultats satisfactoris, ja que la planta rebrota amb facilitat al poc temps", explica el regidor de Medi Ambient, Francisco José Arnau, qui afig que "per a solucionar aquesta problemàtica, hem optat per lluites contra l'espècie invasora mitjançant el desbrossament i posterior aplicació de la tècnica de la solarització".

Aquesta tècnica consisteix a aplicar una cobertura de plàstic. Dins d'aquesta malla sintètica es disparen la temperatura del substrat edàfic, arribant a aconseguir temperatures de fins a 70 graus. No obstant això, perquè la tècnica siga efectiva, la geomalla ha de romandre col·locada uns 18 mesos, després dels quals s'iniciarà una segona fase de restauració que se centrarà en realitzar plantacions d'espècies de ribera autòctones. Les plantacions les realitzarà personal tècnic de la Fundació Limne, que preveu introduir una franja arbustiva composta per salzes, llentiscles, baladres, arboços...

Després d'aquesta última espècie, considerada en perill d'extinció fins fa molt poc, s'amaguen diversos anys de treballs i assajos per part de la Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servei de Vida Silvestre, que van aconseguir reproduir la planta in vitro a través dels escassos exemplars que es tenien censats originalment, la qual cosa va permetre generar nous exemplars que s'han anat plantant en llocs que es trien com a reservoris per a aquesta singular arbustiva.

Destacats