Torrent i Aigües de l'Horta posen en marxa la primera planta de desnitrificació biològica a la Comunitat Valenciana situada en els Pous d'Horteta

Esta instal·lació permet aprofitar pràcticament el 100% de l'aigua captada dels pous i està dimensionada per a una capacitat de tractament superior als 608.000 m³ a l'any

Guardar

Desnitrificadora de Torrent
Desnitrificadora de Torrent

Divendres passat 23 de febrer de 2024, l'empresa mixta Aigües de l'Horta va rebre l'autorització de la Conselleria de Sanitat per a connectar la planta desnitrificadora a la xarxa d'aigua potable de la urbanització Cimeres de Calicanto i Montelevante.  

Amb això, la Conselleria de Sanitat dona llum verda a la primera planta de desnitrificació biològica de la Comunitat Valenciana i es posa fi a un període de proves de funcionament i posada en marxa que s'ha estés durant més de sis mesos i en el qual s'han provat diferents solucions i materials filtrants, fins a donar amb els més idonis i s'han implementat millores en els sistemes de control i monitoratge en continu de la qualitat de l'aigua obtinguda. 

La planta proveirà d'aigua potable a tota la població que residix a la urbanització Cimeres de Calicanto i Montelevante, que només en el municipi de Torrent supera els 700 habitatges, encara que també subministra aigua a part de la urbanització Cimeres de Calicanto dels veïns municipis de Godelleta i Xiva i posa fi als problemes freqüents d'excés de nitrats de l'aigua captada dels pous Horteta pels quals Sanitat qualificava l'aigua com no apta, amb restriccions d'ús per a beguda i preparat d'aliments.

Un procés biològic

El pressupost de les obres se situa lleugerament per davall dels 600.000 €, i com s'ha esmentat es tracta d'una planta innovadora, la primera d'estes característiques a la Comunitat Valenciana que utilitza un procés de tractament biològic, basat en els processos naturals de desnitrificació. 

La planta està dimensionada per a una capacitat de tractament de 608.000 m³ a l'any i capaç d'adaptar-se a la forta variabilitat de la demanda d'aigua de la zona proveïda. S'allotja en dins d'una nau de 130 m² de superfície i es troba totalment automatitzada i integrada dins del sistema de telecontrol i telecomandament d'Aigües de l'Horta. Consta d'un biofiltre on es produïx la reducció del nitrat (NO3) a nitrogen gas (N2) i un posterior filtre d'afinament a través d'un mitjà filtrant d'alta qualitat, fabricat a base d'argila expandida. 

Una planta que es caracteritza per un molt baix consum d'energia i un elevat rendiment en aprofitar pràcticament el 98-99% de l'aigua captada dels pous, a diferència d'altres tipus de tractament amb elevats consums energètics i elevat i molt concentrat cabal de rebuig que farien inviable la seua implantació en este cas.

Després dels controls realitzats per l'autoritat sanitària s'ha autoritzat la seua posada en funcionament i la seua connexió a la xarxa municipal, per la qual cosa ja s'està subministrant aigua de qualitat a tots els veïns de la urbanització.

Destacats