Arranca el 300 Aniversari de la Passejà de Sant Onofre de Quart de Poblet

La tradició més antiga de la localitat opta a ser Festa d'Interés Turístic Autonòmic

Guardar

Acte del 300 aniversari de la Passejà de Quart de Poblet
Acte del 300 aniversari de la Passejà de Quart de Poblet

Poques localitats poden presumir de comptar amb una tradició que suma tres segles d'història. El 9 de juny es compliran 300 anys des que Sant Onofre, patró de Quart de Poblet, va realitzar un miracle que va salvar de la ruïna al poble.

Quarteros i quarteras van córrer en aqueix moment a l'ermita i van traure al sant en processó com a mostra d'agraïment. Des de 1723, aquesta Passejà s'ha realitzat de forma ininterrompuda. Ni tan sols la pandèmia va evitar que se suspenguera aquesta tradició. La Passejà, ja declarada d'Interés Turístic Provincial, opta enguany a ser considerada també Festa d'Interés Turístic Autonòmic.

Els Amics de la Passejà han presentat en un acte molt emotiu algunes de les iniciatives realitzades amb motiu d'aquest esdeveniment tan important per al poble. La cita, en el Casino ple fins a la bandera, ha sigut el tret d'eixida en la qual es van presentar algunes de les iniciatives. A més, s'han lliurat reconeixements a les persones que han deixat la seua petjada en aquest aniversari i que han realitzat el material gràfic, visual i escrit per a a celebrar el 300 aniversari.

Un d'aquests agraïments va ser per a Manolo Hortes, que ha modernitzat el logo de l'associació per a aquesta data tan especial. L'arquitecta i graduada en Belles arts Laura Pau ha sigut l'encarregada de dissenyar el cartell commemoratiu que plasma a la perfecció el sentiment del poble per la Passejà.

Josep Vicó, per la seua banda, és l'autor del llibre i l'encàrrec de fer els dibuixos d'un video que ara s'ha plasmat en paper: "La llegenda de la Passejà". Antonio Tomás Sanmartín va recollir el reconeixement per ser part dels jurats que trien els dos premis especials del Concurs Escolar Pictòric i Literari.

Altres premiats van ser Juan Carlos Fita per l'edició de diversos videos, com, per exemple, el del lliurament dels Premis Escolars; i Josefina Ureña, que es va encarregar de l'enregistrament amb drones de la Passejà de l'any 2022 en la qual es van aconseguir imatges espectaculars amb les quals s'ha realitzat el video commemoratiu. La veu en off d'aquest video és la de Rosella Espinós, qui també va rebre el reconeixement per la seua labor.

Una altra de les iniciatives que ja es va presentar fa mesos amb l'objectiu d'aprendre la història de Quart de Poblet i promocionar La Passejà i que més èxit han tingut ha sigut el disseny d'un videojoc gratuït i atractiu per a les noves generacions.

És un joc fascinant per a tots els públics i trasllada al jugador al poble tal i com era fa cent anys. Una recreació fidedigna realitzada gràcies a les fotografies cedides per veïns i veïnes, la majoria d'elles catalogades en el Museu Virtual de la localitat. Així mateix, l'Ajuntament de Quart de Poblet va restaurar el camina i la imatge de Sant Onofre que daten de 1941 i que són una rèplica dels originals del segle XVII, destruïts durant la Guerra Civil.

Tots dos elements presentaven corc i clivelles, i la pintura estava molt deteriorada. La intervenció va consistir a netejar, desinsectar, consolidar i realitzar la reintegració volumètrica i cromàtica de l'escultura de Rafael Pérez Contel. També es van substituir elements que s'havien trencat o desaparegut, com la pota d'un dels lleons. El consistori va invertir més de 12.000 euros en la restauració del conjunt.

L'alcaldessa Carmen Martínez, qui va intervindre en aquest acte tan emotiu, opina que, a punt de complir 300 anys, la festa es caracteritza per ser la que uneix troncalment a tot el veïnat, sent un punt de confluència d'història, tradició, valors, rituals i cultura, una festa que abraça als quarteros i quarteras, la que més ens identifica i diferència com a poble, per ser tan antiga, única, col·lectiva i especial.

Destacats