Paiporta commemora la memòria històrica amb una setmana d'activitats culturals

Guardar

VIII jornades de la Memòria Històrica a Paiporta
VIII jornades de la Memòria Històrica a Paiporta

La Regidoria de Cultura de Paiporta presenta la VIII edició de les Jornades de Memòria Històrica, un esdeveniment anual dedicat a donar visibilitat al passat històric d'Espanya, centrat especialment en la Guerra Civil i les seues conseqüències. “En un esforç per comprendre les nostres arrels i evitar la repetició d'errors històrics, estes jornades s'erigixen en un espai de reflexió i homenatge a totes aquelles persones que van lluitar per les llibertats i la democràcia al nostre país” explica la regidora de Cultura de Paiporta, Esther Torrijos.

“La importància de preservar la memòria històrica i honrar als qui la van forjar queda patent en la programació d'esta setmana” declara la regidora. Des del dimecres 3 fins al dijous 11 d'abril, el municipi de Paiporta es convertirà en escenari de diverses activitats culturals que conviden a la reflexió i al record.

La inauguració oficial tindrà lloc el dimecres 3 d'abril a les 19.00 hores en el Museu de la Rajoleria, amb la presentació de les jornades i l'obertura de l'exposició "Per, Silenci", a càrrec de l'artista Isabel Arcas Garrigot. Esta instal·lació artística s'erigix en un homenatge a la memòria d'aquells homes i dones que van patir la repressió i la marginació durant dècades després de la guerra civil.

El programa continua el dimarts 9 d'abril a les 18.30 hores amb el recital poètic "El vers de la memòria VI", on David Vidal i l'alumnat del taller de l’Aula de la Paraula compartiran les seues creacions en un emotiu tribut a la memòria històrica.

El dimecres 10 d'abril a les 19.00 hores, el Museu de la Rajoleria acollirà la presentació del llibre "La violència política contra les dones (1936-1953)", d'Antoni Simó Rosaleny i Ricard Camil Torres Fabra, una obra que aborda el sofriment i l'exclusió social patida per moltes dones durant aquells anys.

El tancament de les jornades, el dijous 11 d'abril a les 18.00 hores, estarà marcat per un homenatge a les persones entrevistades en esta ocasió per a commemorar els actes d'esta setmana de Memòria Històrica. A més, a les 19.00 hores està prevista la representació teatral d'"Un segle d'abismes", a càrrec de Bramant Teatre. Este muntatge, compost per sis monòlegs que recorren un segle d'història a través de les veus femenines d'una mateixa família, oferix una mirada profunda i emotiva sobre els esdeveniments del passat. Per a este esdeveniment en concret, que és gratuït, es requerix retirar la invitació en les taquilles del Auditori a través de la plataforma Instaticket.

A més, el dissabte 20 d'abril, el Auditori Municipal oferirà la projecció de la pel·lícula "El mestre que va prometre la mar", un drama espanyol basat en fets reals que convida al públic a reflexionar sobre els esdeveniments històrics des d'una perspectiva cinematogràfica. Amb un preu reduït de 3€, les entrades poden aconseguir-se en la taquilla del Auditori o a través de Instaticket.

La Regidoria de Cultura convida a tota la població de Paiporta a participar activament en estes jornades, que representen “una oportunitat única per a honrar la memòria d'aquells que ens van precedir i van contribuir a construir el present que hui gaudim” afirma Esther Torrijos.

Destacats