Comença el projecte 50-50 d'estalvi energètic en el CEIP Ausiàs March de Paiporta

La comunitat educativa adoptarà mesures de reducció de consum energètic i l'Ajuntament reembossarà els diners estalviats per a realitzar inversions en el centre

Guardar

Inici del projecte 50-50 al CEIP Ausiàs March de Paiporta
Inici del projecte 50-50 al CEIP Ausiàs March de Paiporta

El CEIP Ausiàs March de Paiporta ha iniciat aquest curs 2022-2023 la realització del projecte 50-50 d'estalvi energètic. A través d'aquest projecte, la comunitat educativa, amb l'assessorament del personal tècnic municipal, adoptarà mesures de reducció del consum energètic per a contribuir a frenar el canvi climàtic i, també, sensibilitzar sobre la necessitat de rebaixar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Quan acabe el curs, l'Ajuntament retornarà la meitat dels diners estalviats al centre perquè li ho gaste en allò que decidisca, mentre que l'altre 50% es podrà invertir en noves mesures de reducció de la factura energètica.

Aquest mateix projecte, que està subvencionat pel Pla Reacciona de la Diputació de València i impulsat per la Regidoria d'Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament, s'ha dut a terme el curs passat en el CEIP L'Horta de Paiporta, on s'ha arribat a evitar l'emissió de 1.350 quilos de diòxid de carboni gràcies a les mesures implementades per la comunitat educativa. L'estalvi econòmic, a més, ha sigut de 1.163 euros.

Encara que les xifres d'estalvi en emissions i diners són importants, també és valuós el procés gràcies al qual el centre i la seua comunitat educativa arriben a reduir el consum d'energia. El procediment marca que s'ha de constituir, i així s'ha fet ja en el cas del CEIP Ausiàs March, el denominat equip energètic, que ha d'encapçalar la difusió del projecte, i ha de promoure la reflexió conjunta i participativa de tots els nivells escolars perquè l'alumnat, les famílies, el personal docent, directiu i de serveis se senten partícips de les decisions que s'adopten per a reduir el consum d'energia.

En aquest sentit, en el projecte protagonitzat pel CEIP L'Horta van prendre part directament 111 persones i, de manera indirecta, centenars més. Entre les mesures adoptades hi havia l'estudi de l'apagada de la calefacció, desendollar tots els aparells durant les vacances, disminuir la pressió de l'aigua de les aixetes o ajustar les cisternes per a reduir l'ús d'aigua.

El procés en el CEIP Ausiàs March acaba de començar i, de fet, s'ha celebrat recentment la presentació del projecte i s'inicia el camí que portarà en el centre a prendre les seues pròpies decisions, amb l'assessorament del personal tècnic i la reflexió col·lectiva per a contribuir a frenar el canvi climàtic.

Destacats